Economia

opinió

Comerç, farmàcies, internet, Amazon

El nostre comerç tradicional està patint molt, i es calcula que un 20% ja no tornarà a aixecar persianes com a conseqüència de la Covid-19 i altres factors estructurals apareguts d’uns anys ençà. Un amic de Llagostera sempre em deia: “Jo aposto pel comerç local o de proximitat directament; m’agrada tocar la roba, emprovar-me-la..., igual que el calçat.” M’explica: “A Platja d’Aro vaig veure fa uns dies en un aparador unes sabates amb acabats vermells que em van agradar molt. Entro i en demano un 43. «Oh, doncs no el tenim. S’ha esgotat.» L’empleada no em va dir si podíem demanar aquell número. Vaig a dues sabateries més i em diuen que n’havien tingut, però que ara ja no. Arribo a casa, entro online a Amazon –no hi havia comprat mai–, veig que tenen aquelles sabates en tots els números, i les compro. L’endemà les tenia a casa.”

Llegeixo que aquest 2020, a causa dels confinaments, ha pujat en un 23% el nombre d’usuaris que compren per internet tota mena de productes, i amb tot plegat constato que això és la fi del comerç tradicional físic de barri o de ciutat. I crec que no ho hauríem de permetre, ja que aquest comerç dona molta vida als nostres pobles i ciutats. Falta lideratge i imaginació en el sector i, sobretot, estudiar solucions i implantar-les, urgentment. Quan veig a Girona ciutat una trentena d’associacions de comerciants m’adono de l’atomització del sector i que, si no hi fem res, anem cap al desastre segur en un termini de cinc anys, o menys.

Les farmàcies –un col·lectiu que admiro– són un sector molt professionalitzat que ven un producte de primera necessitat, però insòlitament no apareixen als mitjans com seria de lògica tractant-se d’un servei tan fonamental. És cert que no sempre tenen en aquell moment el medicament que necessitem, però utilitzen un servei molt àgil a través de plataformes de compra, de manera que la mateixa tarda o màxim l’endemà ja el podem recollir. Salvant les distàncies, em pregunto per què no s’implanten centrals de compra amb el control o la participació dels comerciants mateixos, amb accés a tota mena de roba, sabates, complements, objectes... i s’instaura d’alguna manera un sistema assimilable al model de les farmàcies –insisteixo: salvant les distàncies– en contraposició amb els més grans, Amazon, Privalia, AliExpres... –tots tributen a fora del país–, o els que combinen edificis de venda directa i internet, com MediaMarkt, Wala, Decathlon, Leroy Merlin, El Corte Inglés, Zara... Tenen un model perfectament estructurat i, sobretot, un sistema de devolució si alguna cosa es vol retornar. A la UdG hi ha molt bons professionals. Que surtin de les aules, trepitgin els carrers, i estudiïn i proposin solucions a tots aquests canvis que ens han caigut a sobre pel virus, però que ja venien d’abans estructuralment, i que han aterrat per quedar-se. Possiblement, el turisme, l’hostaleria i el comerç són els sectors més afectats per aquests canvis. Si no hi donem resposta, se’n poden anar a la ruïna infinitat de petits negocis, que necessitem que evolucionin i es mantinguin oberts molts anys. És veritat que qui no pugi al tren d’internet tindrà un gran risc de desaparèixer. Es fa tard, però crec que encara hi som a temps. Soc optimista. Estimem Girona, passió per Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona