Economia

Economia

Campanya de la renda 2020

Guia del contribuent

Els últims dies de l’any són un bon moment per prendre decisions per optimitzar la factura fiscal de l’IRPF que es calcularà a l’estiu

La pandèmia marcarà algunes especificitats, sobretot per als treballadors en situació d’ERTO

La Generalitat ha introduït una deducció en el tram autonòmic per als afectats per aquests expedients

L’aturada de l’estat d’alarma allarga alguns terminis per estalviar tributacions

Si la pandèmia ens afecta a tots, també ho fa l’obligatorietat de calcular els impostos i d’abonar-los si escau. Durant els darrers dies del mes de desembre, hi ha l’última oportunitat de revisar la situació fiscal i, enguany, de mirar amb lupa les circumstàncies excepcionals que poden alterar la factura tributària de l’IRPF que caldrà pagar a principis d’estiu. En la campanya de la renda del 2020 hi haurà algunes modificacions en el format i en el mètode de presentació, i també en la quantitat d’informació requerida, de cara a reduir el frau fiscal.

Al marge d’aquestes novetats, els experts coincideixen a subratllar que els afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) hauran d’estar alerta perquè les seves circumstàncies seran excepcionals. Tant el Consell General d’Economistes (CGE) com l’Aedaf i els tècnics d’Hisenda (Gestha) assenyalen que una gran majoria dels treballadors en ERTO hauran de presentar declaració, ja que en general tots hauran tingut més d’un pagador aquest any, és a dir, la seva empresa i el servei d’ocupació estatal, el Sepe. Si aquests ingressos totals de doble procedència superen els 14.000 euros, és prescriptiva la declaració. No és el cas dels treballadors que només hagin tingut un pagador, ja que en aquest cas el mínim percebut hauran de ser 22.000 euros anuals. Segons els experts tributaris, com que les retencions hauran estat baixes i això farà que probablement la declaració sigui a ingressar, recomanen que el treballador, si no té un bon coixí d’estalvis per cobrir aquesta tributació, demani als seus responsables empresarials que li augmentin la retenció en l’última nòmina de l’any i així podrà evitar ensurts al juny. No obstant això, convé recordar que, a Catalunya, la Generalitat ha introduït una deducció en la quota íntegra autonòmica per l’import que resulti de restar-hi la quota íntegra estatal, sempre que la diferència sigui positiva. La deducció, però, no és aplicable als contribuents acollits al procediment especial de retencions.

En el cas de les mares de fills menors de tres anys que estiguin en situació d’ERTO o cessament d’activitat, no podran aplicar la deducció per maternitat durant el temps que hagin estat inactives laboralment o hagin cessat l’activitat com a autònomes. Sense aquesta excepcionalitat, aquestes mares tenen dret a l’aplicació del mínim per descendent de fins a 100 euros mensuals per fill, si estan donades d’alta en el règim corresponent.

Els ajuts s’han de fer constar

Altres excepcionalitats afecten els ajuts rebuts per part de les administracions, tant els que han tingut a veure amb les conseqüències de la pandèmia com qualsevol altre tipus de subvenció o ajut. Entre els quals hi ha, per exemple, les ajudes als autònoms, l’ingrés mínim vital i el pla Renove per a l’adquisició de vehicles, que s’hauran de fer constar en la declaració.

Com sabem, l’estat d’alarma va aturar els terminis tributaris durant 72 dies. Aquest període amplia el temps en què es pot estalviar la tributació si es destina a un habitatge habitual el que s’hagi obtingut en la venda d’un altre. El mateix termini d’ampliació s’aplicarà a la reinversió de recursos en rendes vitalícies per a més grans de 65 anys.

En canvi, la llei de l’IRPF estableix la imputació de rendes immobiliàries excloent-ne l’habitatge habitual. En aquest sentit, l’Agència Tributària considera que el que importa no és la utilització de la segona residència, sinó la seva disponibilitat, per la qual cosa, encara que no s’hagi pogut gaudir d’aquest segon espai, la imputació de rendes no s’altera per cap efecte del confinament. I encara en el capítol immobiliari, els tècnics d’Hisenda indiquen que els acords a què s’hagi pogut arribar entre arrendadors i llogaters per rebaixar el rebut del lloguer durant la crisi sanitària alteraran la declaració del propietari, que hi ha de fer constar els ingressos reals, és a dir, aplicant-hi la rebaixa. Alhora, continuen sent deduïbles les eventuals despeses.

Alguns clàssics canvien

A més d’avisar que el vinent serà l’últim any del règim de mòduls per donar pas al sistema de cotització segons els guanys reals dels autònoms, Gestha recorda algunes de les recomanacions clàssiques com ara les aportacions fins a 8.000 euros si es disposa d’un pla de pensions, ja que els pressupostos generals per a l’any vinent rebaixen aquesta quantitat a 2.000 euros. Sigui com sigui, els experts alerten dels perills de rescatar el pla de pensions en forma de capital, ja que enguany no es manté la reducció del 40% tret de les aportacions anteriors al 2007.

En canvi, sí que es poden continuar aplicant deduccions per compra d’habitatge si la compra es va fer abans del 2013, fins a un 15% del capital invertit amb un límit de 9.040 euros, i, si s’és inversor en renda variable, es poden compensar pèrdues amb guanys. Per exemple, si hi ha hagut minusvàlues en fons d’inversió o accions, es poden compensar amb els guanys patrimonials que s’hagin obtingut.

En el capítol solidari, els donatius al tresor públic per finançar les despeses ocasionades per la crisi sanitària dedueixen un 80% dels primers 150 euros donats, i un 35% a partir d’aquest import. Aquests percentatges es poden aplicar també a totes les donacions a ONG i altres entitats beneficiàries del mecenatge. A més, en continuen exempts els guanys patrimonials generats si es donen béns, per la qual cosa Gestha recomana demanar a les institucions solidàries que certifiquin les dades amb la data i els imports.

Les idees desgraven
Els contribuents es podran continuar desgravant un 20% de les seves quotes d’afiliació a partits polítics. El límit màxim serà de 600 euros anuals i la base total de les deduccions per donatius i aportacions no pot superar el 10% de la base liquidable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona