Economia

El Homrani alerta que l’ocupació ha patit un retrocés de cinc anys i demana “certeses” amb la pròrroga dels ERTO

El conseller creu que el 2021 serà “complex” i confia en una millora després del desplegament de la vacuna

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha avisat que les dades de l’atur registrat del 2020 mostren que l’ocupació ha patit un retrocés de cinc anys i ha qualificat el darrer any de “molt dur” per al mercat de treball a Catalunya. El republicà, però, confia en una millora de les dades a partir de mitjans d’any coincidint amb un desplegament més ampli de la vacuna contra la Covid-19.

El Homrani ha demanat “certeses” al govern espanyol amb la pròrroga dels ERTO de força major, que finalitzen el pròxim 31 de gener. “No podem esperar fins a l’últim moment, el nostre teixit productiu i treballadors necessiten certeses”, ha assenyalat el conseller, que ha pronosticat que el primer semestre del 2021 serà “complex” i amb “molts condicionants”.

Segons les dades publicades aquest matí pel Ministeri de Treball, Catalunya va tancar el 2020 amb 497.611 aturats, xifra que suposa un augment de 12.863 persones més que al novembre (+2,6%) i 109.487 més que al desembre del 2019 (+28,2%). El conseller ha recordat que el sector més afectat ha estat el del serveis i més concretament en els serveis de menjar i beguda, comerç al detall i activitats relacionades amb l’ocupació (ETT).

El conseller ha comentat també que l’afectació al mercat laboral ha estat, entre d’altres, per l’exposició a la internacionalització de l’economia, el pes del sector turístic i juntament amb les restriccions sanitàries necessàries per afrontar la pandèmia. Per Chakir el Homrani, Catalunya ha tingut un major creixement de l’atur interanual en comparació amb l’Estat per aquests motius i perquè és dels territoris més dinàmics juntament amb el País Basc i la Comunitat de Madrid.

Amb tot, el conseller confia en una millora en el mercat de treball, i en sectors de pes i dels més perjudicats com els serveis, un cop es consolidi l’estratègia de vacunació.

El Homrani també ha subratllat que des de finals de febrer, just abans de la declaració de l’estat d’alarma per l’arribada del coronavirus, fins a finals d’any hi ha 88.144 persones menys afiliades a la Seguretat Social i que si se sumen a les 172.735 persones que encara estan en ERTO fins al desembre del 2020 el nombre total d’afectats laboralment per la covid és de 260.879 persones.

El conseller ha reclamat no esperar fins a l’últim moment en la concreció de la pròrroga dels ERTO de força major per la Covid-19, ja que ha dit que no hi veu “cap altra possibilitat” que mantenir-los per fer front a la pandèmia. Segons ell, l’aparició del coronavirus s’ha sumat a un “dèficit estructural” en el mercat de treball a nivell estatal –en referència, per exemple, a la temporalitat dels contractes o de la bretxa entre homes i dones- i ha lamentat que les persones més vulnerables i en situació més precària hagin estat les més afectades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona