Economia

El govern i Pimec engeguen un pla de rescat per a les pimes

Serà gratuït i s’adreça principalment a les petites companyies més afectades per la pandèmia

La Generalitat hi ha pressupostat 1,1 milions i la patronal hi aportarà una cinquantena d’experts

Pimec i el Departament d’Empresa i Coneixement han posat en marxa un “programa-país”, tal com el defineixen el seus impulsors, per tal de rescatar pimes i conservar al màxim el teixit productiu. Així ho van anunciar ahir Antoni Cañete, secretari general de Pimec, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que van destacar la importància de la col·laboració publicoprivada en la iniciativa, que està subvencionada al 100% pel Departament d’Empresa, que hi ha pressupostat 1,1 milions, a més dels recursos humans que aportarà Pimec, unes cinquanta persones. L’objectiu és establir un diagnòstic de la situació de les companyies per aportar solucions i un pla de viabilitat personalitzat.

David Jiménez, director executiu de pimec, va detallar que al programa hi podran accedir les empreses amb problemes a través del portal www.plaviabilitat.cat, que s’adreça a empreses entre 5 i 249 treballadors, amb més de tres anys de vida i que tinguin la matriu o el centre de decisió a Catalunya, principalment dels sectors que han patit la pandèmia de manera més intensa, però que està obert també als que hagin rebut l’impacte de manera indirecta.

Es farà un diagnòstic a curt i mitjà termini, utilitzant indicadors predictius econòmics, financers, laborals i d’organització, i es capacitarà les empreses amb eines de formació com un campus virtual, per identificar els factors de canvi. Finalment, amb l’ajut de consultors professionals s’estructurarà un full de ruta per aconseguir la viabilitat a llarg termini.

El programa constarà de tres fases. La primera, sense límit de participants, oferirà diagnosi i píndoles formatives específiques. En la fase dos un comitè ad hoc seleccionarà 3.000 societats i els oferirà acompanyament personalitzat per analitzar els ítems més preocupants i la manera d’enfocar el seu futur. Finalment, en l’última fase hi haurà una tria de 500 empreses a les quals s’oferirà acompanyament, una definició del pla més adient i suport per passar a l’acció i executar el full de ruta definit.

Entre els aspectes que s’analitzaran de les empreses hi haurà, per exemple, la solvència, la governança, la rendibilitat, la liquiditat, l’organització, l’endeutament, l’eficiència, la internacionalització i la digitalització. Un cop comparats amb els valors agregats del sector, se situarà la companyia en el seu entorn i s’abordaran les mesures adequades per garantir-ne la viabilitat. Quant a les anomenades píndoles formatives, impartides per experts en cada matèria, hi haurà mòduls sobre digitalització, finances corporatives, habilitats directives, màrqueting i internacionalització.

L’Estat, responsable

Tant Tremosa com Cañete van retreure al govern espanyol la inactivitat davant dels problemes econòmics generats per la pandèmia. Pel titular d’Empresa, l’Estat “té el 95% de la responsabilitat d’injeccions de capital, condonació de tarifes i revisió de tributs”. Tremosa va constatar el “consens” que Madrid hauria de fer com altres països, en forma “d’injeccions en vena a l’economia”. Al seu torn, el líder de Pimec va instar a recórrer al màxim de recursos en mans de les administracions “per salvar empreses i llocs de treball”.

El programa posarà en marxa avui mateix una campanya publicitària als mitjans per donar-hi la màxima difusió. Per Tremosa, Catalunya “té moltes empreses a l’UCI i necessitem un tractament de xoc”. En aquest sentit, va valorar la iniciativa conjunta amb Pimec, ja que, va subratllar, “són les empreses les que saben d’empreses”.

Cecot també defensa el 14-F

La patronal Cecot es va sumar ahir a la resta de patronals catalanes i va reclamar que es mantingui la data de les eleccions al Parlament de Catalunya el 14 de febrer. Seguint l’exemple del que ja han manifestat Foment, la Unió Patronal Metal·lúrgica i Pimec ahir mateix, el president del Cecot, Antoni Abad, va subratllar que les empreses necessiten un executiu estable amb qui prendre “conjuntament les millors decisions”. En una trobada amb la premsa per fer balanç de l’any i apuntar les perspectives del nou exercici, Abad va considerar “temerari” determinar a un mes vista quina serà la situació de contagis la jornada electoral dels comicis i que la decisió es prengui, si convé, en un període més curt i fiable. Finalment, va suggerir que les empreses participin en els plans de vacunació per fer més àgil la distribució de la vacuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona