Economia

MARIA CAMPUZANO

PORTAVEU DE L’ALIANÇA CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA

“Cal una correcció en el rebut dels vulnerables”

“S’ha d’establir algun tipus de límit per a les llars desfavorides en un sistema tan volàtil i sensible a situacions meteorològiques extremes”

“La Generalitat fa mesos que té pendent de signar un conveni amb Endesa i la resta de subministradores per resoldre el tema del deute acumulat”

És la veu més coneguda de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, el moviment que defensa els drets dels més desfavorits davant de l’abús de les grans multinacionals.

Com afecta la pujada de la llum les famílies més vulnerables?
Afecta en molts sentits. En primer lloc, perquè quan la gent veu a les notícies que la factura de la llum pujarà, té por d’encendre la calefacció, situació que ja pateixen moltes famílies en situació de pobresa energètica, que s’estan de posar la calefacció perquè tenen por de no poder pagar el rebut. A Catalunya, a més, s’agreuja perquè, si bé hem aconseguit aturar els talls gràcies a la llei del 2015, no s’ha solucionat encara la qüestió del deute. Les famílies en situació de pobresa energètica estan acumulant deute amb les elèctriques des del 2015, i una situació com la d’ara l’augmenta més.
Les famílies que tenen el bo social són de les afectades per aquesta pujada...
No únicament, però són les principals. Es dona la paradoxa que si estàs en situació de vulnerabilitat, el més recomanable és que et posis en el mercat regulat i tinguis el bo social, però llavors t’afecten les pujades de preu perquè no tens una tarifa fixa. Però afecta també persones que estan en el mercat lliure i no tenen tarifes fixes.
Amb la crisi deu haver augmentat el nombre de famílies que no poden assumir la factura de la llum. Hi ha xifres actualitzades?
Encara no, però tenim molt clar que el percentatge aproximat del 10% de famílies en situació de pobresa energètica que teníem a Catalunya i al conjunt de l’Estat augmentarà força. És lògic, amb la gent en ERTO, acomiadaments, autònoms que no facturen... El que més sorprèn de l’actual pujada és que ja ha passat altres vegades, com al gener del 2017, i amb altres onades de fred. En aquest sistema extremament volàtil i tan sensible a situacions meteorològiques extremes, no té sentit que encara no s’hagi implantat algun mecanisme de protecció, com a mínim per als més vulnerables. Algun tipus de correcció o de límit en el preu.
Caldrien més canvis?
Amb relació a la pobresa energètica, estem demanant al Ministeri de Transició Ecològica que apliqui la mesura que a Catalunya tenim des del 2015 per aturar els talls, el principi de precaució. Que l’obligació no recaigui sobre la persona que ha de fer burocràcia per demostrar que és vulnerable, sinó que qui engegui el sistema sigui l’empresa subministradora. A Catalunya, quan una persona no paga la factura de l’aigua, la llum o el gas, l’empresa, abans de tallar-li el servei, ha de consultar a l’Ajuntament si aquella llar està en situació de vulnerabilitat. I si es comprova, s’atura el tall.
I a Catalunya queda per resoldre el tema del deute...
La Generalitat ha de signar un conveni amb les empreses subministradores, sobretot Endesa, la més gran, per resoldre tant el deute acumulat com el que passarà amb les factures impagades futures. És una assignatura pendent del govern, que des del gener del 2020 està negociant amb les companyies, i ho ha de resoldre abans de les eleccions.
Quin és el deute acumulat a Catalunya?
L’última quantitat que Endesa va donar, el juliol passat, eren 26 milions. No es pot tolerar l’assetjament que fan les empreses per reclamar el deute. Continuen, sobretot Endesa, derivant la gestió de la reclamació a terceres empreses, que amenacen les famílies de tallar-los la llum o de treure el comptador, quan això no es pot fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona