Economia

L’IPC puja nou dècimes a Barcelona i torna a la inflació després de nou mesos, situant-se en el 0,5%

L’increment es deu a l’encariment dels subministraments de la llar (+2,9%) i dels aliments (+2,1%)

La pujada a la demarcació de Tarragona durant el mes de gener ha estat d’un punt i l’interanual se situa en el 0,3%

Els preus a la demarcació de Barcelona durant el mes de gener van ser un 0,5% superiors al mateix període de l’exercici anterior. Segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’Índex de Preus el Consum (IPC) va pujar nou dècimes respecte al desembre i va tornar a la inflació, després de nou mesos a la baixa per la crisi de la Covid-19.

L’increment es deu a l’evolució en el preu dels subministraments de la llar –principalment l’electricitat i el gas–, que durant el primer mes de l’any es van encarir un 2,9% en termes interanuals, i dels aliments i begudes no alcohòliques, amb un augment del preu del 2,1%. A Catalunya, l’IPC durant el mes de gener es va situar en el 0,4%.

En concret, el preu de les begudes no alcohòliques va incrementar-se un 6,7% en termes interanuals, mentre que el dels aliments ho va fer en un 1,8%. Pel que fa als subministraments, l’electricitat i el gas es van encarir un 5,9%, mentre que l’aigua ho va fer tan sols un 0,1%. També van contribuir al creixement de l’IPC el sector del vestit i el calçat (+1,1%), l’oci i la cultura (1,1%) i els mobles i els articles de la llar (+0,6%).

Per contra, el preu dels carburants per a vehicles va caure un 6,4% al gener, sent una de les partides que menys va contribuir al creixement. En la mateixa línia es van comportar l’ensenyament (-4%) i els serveis de telecomunicacions (-3,6%).

Pel que fa a la demarcació de Tarragona, la inflació ha pujat un punt durant el mes de gener al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre i la taxa interanual se situa en dígits positius, concretament un 0,3%. El mes de desembre del passat 2020, l’evolució dels preus interanual registrada va ser del -0,7%.

Segons les dades fetes públiques per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) els sectors que més han impulsat aquest increment en termes interanuals són l’habitatge, l’aigua, l’electricitat i el gas, amb un 3,3% més, així com l’alimentació i les begudes alcohòliques, amb un 2,2%. Per contra, l’ensenyament i el transport –tots dos amb -4,1%– i les comunicacions –amb -3,4%– són els grups que han mantingut xifres descendents.

En termes mensuals les dades de l’INE al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre reforcen la tendència a l’alça del preu de l’habitatge, aigua, electricitat i gas, que durant gener van pujar un 5,4% respecte del desembre de 2020, mentre que el grup de vestit i calçat va registrar una caiguda de -13,6% respecte del mes anterior.

Pel que fa a Ponent i l’Alt Pirineu i Aran, l’Índex de Preus de Consum (IPC) ava baixar una dècima el gener respecte al desembre i la taxa interanual es va situar al 0,3%, més d’un punt per sobre de la marcada a l’acabar el 2020, segons dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Els grups de productes que més cauen anualment són el transport (-3,9%), les comunicacions (-3,4%), l’ensenyament (-4,6%), i l’oci i la cultura (-0,4%).

D’altra banda la taxa d’IPC de les begudes i els aliments puja un 2,1 %, més del que ho feia el mes anterior, que estava a l’1,5%. També es recupera la de les begudes alcohòliques i el tabac que puja un 1,2% en comparació a la taxa negativa del -0,2%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona