Economia

Més de mil tones menys de captures de peix a les llotges

Els pescadors de les confraries del Baix Empordà i la Selva deixen de facturar el 2020 un 13% pels efectes de la pandèmia

La Confraria de Palamós acorda delimitar quatre noves zones de veda

La pandèmia ha afectat negativament la facturació dels pescadors de les confraries gironines el 2020, amb una caiguda del 13%, i una de les més perjudicades ha estat la de Palamós. El nombre de captures es va reduir al llarg del 2020 en mil tones de peix. Per això l’any 2019 les confraries del Baix Empordà i la Selva van tancar amb una facturació de 36,2 milions d’euros, mentre que el 2020 va ser de 31,4 milions. Un element clau per entendre aquesta davallada és els efectes de la pandèmia sobre la restauració, un dels grans consumidors de peix.

El president de la Confraria de Palamós, Toni Albalat, explica que aquesta situació ha estat causada per dos elements sobrevinguts: en primer lloc, el temporal Glòria i, en segon lloc, i més rellevant, la pandèmia per la Covid. Tots dos van obligar a deixar la flota pesquera a port. Els darrers quatre mesos, el sector s’ha anat recuperant perquè els preus s’han mantingut o fins i tot han pujat.

La pesca de la gamba, però, es manté relativament. El 2020 se’n van deixar de capturar 3,5 tones, el que representa un 5% en relació amb el 2019. El 2020, però, es van mantenir les mateixes captures de gambeta, la gamba mitjana va baixar una tona menys, la grossa es va reduir 3,4 tones, però en canvi la gamba extra es va incrementar una tona.

Noves zones de veda

La Confraria de Pescadors de Palamós és un referent pel que fa referència a preservar les espècies per tal de fer una pesca sostenible, deixant recuperar els caladors. Ara la junta general de la confraria palamosina ha acordat delimitar quatre zones de veda que sumen una superfície de 70 quilòmetres quadrats. Aquests espais es coneixen per: Nucli mar d’enterra, l’Escamarlà, 100 braces, i la Somera. Les espècies més beneficiades seran el lluç, el roger, l’escamarlà i la gamba blanca. Segons explica el president de la Confraria de Palamós, Toni Albalat, aquesta iniciativa va lligada amb la política pesquera de la Unió Europea, per a la regulació dels recursos pesquers de la Mediterrània. Un exemple en seria el pla de gestió de la gamba que està en vigor des del 2013 i que es va renovar el 2018 per cinc anys més. En aquest darrer document es va incorporar l’ús de malles de 50 mil·límetres, 10 més que el que marca la normativa pesquera, per deixar créixer les talles més petites.

LA XIFRA

31,4
milions d’euros
es van facturar el 2020, en comparació amb els 36,2 del 2019, abans de la pandèmia per la Covid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona