Economia

Les eleccions agràries es faran íntegrament en format electrònic

Els electors podran exercir el vot a distància amb idCAT o en un dels 209 punts d’assistència presencial

Les votacions tindran lloc els dies 25 i 26 de març

Les pròximes eleccions agràries a Catalunya, previstes per als dies 25 i 26 de març, es faran íntegrament a través del vot electrònic, tal com van pactar el Departament d’Agricultura i les organitzacions agràries fa uns mesos. Dins d’aquest sistema, però, hi haurà dues modalitats de vot, l’electrònic remot i l’electrònic presencial.

Per exercir el vot remot caldrà disposar d’un idCAT o qualsevol certificat homologat, i també es podrà fer servir un sistema pioner d’identificació biomètrica. En el cas del vot electrònic presencial, pensat per salvar la bretxa digital en alguns casos, i per evitar problemes de connectivitat, s’establiran tauletes en 209 punts d’assistència repartits pel territori, que funcionaran el dia 25, amb personal que acompanyarà els electors i que complirà totes les mesures de seguretat anti-Covid. L’endemà, d’aquests punts, en quedaran habilitats 69, per si hi ha alguna persona física que no hagi pogut votar la vigília.

Segons la consellera d’Agricultura en funcions, Teresa Jordà, la ubicació dels centres d’assistència s’ha calculat perquè “qualsevol elector en tingui un a menys de vint minuts en cotxe des de casa seva”.

La convocatòria, que té lloc cada cinc anys, crida a votar persones físiques o jurídiques que exerceixen per compte propi activitats agrícoles, ramaderes o forestals al territori català. Jordà va recordar que el resultat d’aquests comicis determina la representativitat de les organitzacions agràries als òrgans col·legiats de l’administració, com ara la Taula Agrària, les taules sectorials, el Consell Català de l’Alimentació o el Consell de Caça de Catalunya, fins a més de trenta organismes tant del Departament d’Agricultura com d’altres institucions com el Consell de Treball Econòmic i Social (CTESC).

En aquestes eleccions hi concorren quatre candidatures: Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders (JARC), l’Asociació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) i la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA).

Segons va informar Jordà, el cens definitiu de votants és de 20.609 electors, 18.022 corresponents a persones físiques i la resta, 2.587, a persones jurídiques, totes repartides en 895 dels 947 municipis del territori, amb força concentració al Segrià, amb Lleida i Alcarràs al capdavant dels municipis en nombre de votants.

Sistema d’identificació biomètrica

Un dels mecanismes que facilitaran la votació serà el d’un sistema d’identificació biomètrica al qual podrà aspirar qualsevol persona del cens de votants. Amb el seu mòbil, l’agricultor s’haurà de fer una foto del seu DNI al costat del seu rostre. A continuació caldrà enviar la imatge, que serà validada, juntament amb les dades del mòbil, que ha de correspondre a una persona amb dret a vot. Un cop verificada la identitat, el votant rebrà un codi d’un sol ús i un enllaç per votar el dia de les eleccions. La seguretat queda garantida, segons el Departament, gràcies a les comprovacions del sistema, que utilitza intel·ligència artificial i proves de vida per evitar vots a través de robots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona