Economia

Les gallines, també confinades, ponen menys per l’estrès

El brot d’influença aviària detectat als Aiguamolls de l’Empordà obliga les granges d’aquesta àrea a tancar sota cobert l’aviram

Si el confinament s’allarga, posarà en qüestió el segell de qualitat per als ous de pagès

Les gallines de les granges properes als Aiguamolls de l’Empordà també viuen el seu confinament. I és que els professionals d’aquest sector, com la granja Crismiou, a Castelló d’Empúries, han de fer front a les conseqüències d’una doble pandèmia: a més de l’impacte del coronavirus sobre l’activitat humana, les granges d’aviram han de bregar amb un brot d’influença aviària detectat als Aiguamolls de l’Empordà. Un dels perills de contagi en aquest cas són els excrements que deixen caure les aus contaminades mentre volen.

Contagi pels excrements

Si aquests excrements s’acaben barrejant amb l’aigua o el menjar que piquen les gallines a l’exterior, es poden contaminar. Les granges de gallines com Crismiou, properes als Aiguamolls, queden incloses en un perímetre d’especial risc: les gallines són confinades a l’interior i no poden entrar i sortir de les instal·lacions al seu aire com feien fins ara. La mesura es va començar a aplicar al novembre i s’ha prorrogat ara fins al mes de maig. Per Cristina Bech, al capdavant de la granja Crismiou, la primera complicació és que si les 1.400 gallines de la seva explotació passen més de setze setmanes tancades, la reglamentació estipula que els ous ja no es poden comercialitzar amb el segell de gallines criades a l’aire lliure.

Normativa i segell

“Perdre aquesta categoria, encara que sigui temporalment, implicaria una pèrdua d’ingressos, perquè hauríem de vendre els ous a un preu inferior, però també suposaria un sobrecost, perquè ens obligaria a canviar tot l’etiquetatge”, explica Bech. Després de diverses gestions amb el Departament d’Agricultura de la Generalitat per intentar resoldre el trencaclosques, finalment s’ha acordat aquesta setmana que la granja Crismiou haurà de sol·licitar un permís especial per poder deixar sortir les gallines, amb mesures de prevenció, vetllant perquè quedin sota un cobert o una xarxa i garantint que els abeuradors i recipients d’alimentació es mantinguin a les instal·lacions interiors.

En aquesta explotació no han tingut per ara contagis, però aquest no és l’únic maldecap de la granja Crismiou: “Amb el confinament, sense poder sortir, les gallines perden el seu comportament habitual, estan estressades i ponen molt menys”, explica Bech.

Menys producció

La ramadera calcula que en aquests moments la producció d’ous ha baixat un 30% a la seva explotació a causa d’aquesta situació. Tot plegat ha coincidit amb el tancament dels restaurants, que també eren una sortida per a part de la producció. “Anem trampejant la situació, perquè ha baixat la demanda; si estiguéssim en l’escenari d’abans de la pandèmia, la disminució actual de producció també ens suposaria un altre problema”, diu la ramadera. Per superar aquest context, s’ha reforçat la venda directa i de proximitat, amb repartiments i a la mateixa granja. “No compensa les pèrdues de mercat, però ens ajuda a aguantar aquesta situació”, conclou Bech.

LA XIFRA

30
per cent
és la disminució de producció d’ous constatada a la granja Crismiou, amb 1.400 gallines que viuen en llibertat.

LA FRASE

Amb el confinament a l’interior, les gallines perden els seus costums i ponen molt menys
Cristina Bech
Ramadera de la granja crismiou, a Castelló d’empúries

No es transmet a la carn ni als ous

El virus de la influença aviària d’alta patogenicitat (IAAP), H5N8, es va detectar en tres cigonyes (Ciconia ciconia) i una oca salvatge (Anser anser) trobades mortes al parc dels Aiguamolls al gener. La soca no afecta els humans i es pot consumir amb seguretat carn d’origen aviari, ous i productes derivats. El virus és present a tot Europa i per evitar-ne la introducció a Catalunya la Generalitat va establir mesures sanitàries a tot el país per a les granges d’aviram, com ara no deixar les gallines de corral a l’exterior i protegir-les amb xarxes o coberts del contacte amb aus salvatges. Les mesures s’han prorrogat aquest febrer fins al 9 d’abril al conjunt de Catalunya i fins al 9 de maig en zones d’especial risc com l’entorn dels Aiguamolls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Japó

El banc central apuja els tipus d’interès per primera vegada en disset anys

Barcelona

’InVoyage Girona Costa Brava’ dona a conéixer el turisme de negocis

GIRONA

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona