Economia

Comença una campanya de la renda marcada pels ERTO

Les ajudes creades per reduir els efectes de la Covid-19 fan augmentar el nombre de declaracions

El cobrament dels ERTO farà créixer un 6,3% el nombre de contribuents catalans que hauran de pagar

La campanya per a la liquidació de l’IRPF i l’impost de patrimoni del 2020 va arrencar ahir, i acabarà el 30 de juny. Aquesta serà una campanya marcada per la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19, ja que entre les novetats hi ha l’obligació de presentar-la per part de gran part dels treballadors que han estat en ERTO –molts dels quals sense tenir les dades reals actualitzades per culpa del desori del Servei Públic d’Ocupació Estatal (Sepe) d’aquests mesos– o dels beneficiaris de l’ingrés mínim vital (IMV), un altre dels instruments creats per alleugerir la crisi social. L’Agència Tributària espera que la campanya de la renda se saldi amb 3,81 milions de declaracions presentades a Catalunya, un 2% més que l’any anterior.

Els sindicats estimen que 1,2 milions de catalans van cobrat un ERTO l’any 2020. I tot i la duresa de la situació, a molts d’ells els sortirà una declaració a pagar ja que, en general, el Sepe no aplica cap retenció als pagaments de prestacions. Això vol dir que, a la pràctica, els ERTO s’han cobrat en brut, i ara s’han de liquidar les corresponents retencions a través de l’IRPF.

L’impacte per al contribuent dependrà del tipus d’ERTO que hagi cobrat; una suspensió temporal durant un període curt pot tenir un efecte limitat, però el cost pot pujar molt més si s’ha cobrat un ERTO de suspensió total durant molts mesos, sense que s’hagi aplicat cap retenció per part del Sepe. Tot i que l’Agència Tributària va defensar ahir que, a la pràctica, es paga el mateix, el cert és que s’hauria d’afrontar el pagament de cop o en dues vegades, quan la situació de crisi ha impedit a molta gent guardar la part de diners que els permetria afrontar la declaració.

Pagament en sis mesos

Justament per reduir l’impacte d’aquest pagament, el govern espanyol va aprovar ahir mateix una ordre ministerial que permet fraccionar en sis mesos el pagament de l’impost sobre la renda als treballadors que l’any passat van estar en ERTO. El fraccionament del pagament de l’IRPF és de caràcter voluntari i té com a objectiu “reduir l’impacte de la pandèmia de la Covid-19 en el compliment de les obligacions tributàries”, segons assenyalava el govern espanyol en un comunicat. Els treballadors afectats per un ERTO podran pagar l’import en sis terminis, entre els mesos de juliol i desembre, amb els venciments el dia 20 de cada mes, i no se’ls aplicaran interessos.

La liquidació de l’IRPF és obligatòria per als contribuents que van obtenir el 2020 rendes del treball superiors a 22.000 euros d’un únic pagador o de 14.000 euros de dos o més pagadors (sempre que la suma dels abonaments de tots els pagadors que no siguin el principal superi els 1.500 euros). Cal tenir en compte que el Sepe es considera també un pagador i que si un membre d’una unitat familiar ha cobrat l’IMV tots els integrants del nucli estan obligats a fer-la. En aquest cas, però, Hisenda va recordar ahir que és una renda exempta i en principi no hauria de sortir ni a cobrar ni a pagar. En tot cas, si s’han cobrat més d’11.280 euros, sí que s’haurà de declarar la quantitat que superi aquesta xifra. Pel que fa als ajuts, també s’han de declarar els que hagin rebut autònoms i empreses i que ha atorgat la Generalitat. A més, també estan obligats a declarar els qui hagin rebut rendiments del cabdal mobiliari de més de 1.600 euros o rendiments del capital immobiliari i altres conceptes superiors a 1.000 euros.

En el cas de Catalunya, l’Agència Tributària espera que les declaracions positives, és a dir, les que obliguen el contribuent a pagar, augmentin un 6,3%, fins a 1,42 milions de recaptació més, mentre que les declaracions amb dret a devolució s’estima que cauran un 1,8%, uns 2,21 milions. Amb aquestes xifres, l’Agència Tributària preveu ingressar 2.682 milions d’euros amb les declaracions positives a Catalunya, un 5,2% menys que l’any anterior, i retornar uns 1.835 milions, un 4,5% menys també. Del total de declaracions, es preveuen 3,35 milions de caràcter individual, un 3,5% més que en l’exercici anterior, i unes 464.000 de conjuntes, un 7,5% menys.

LES XIFRES

2.682
milions d’euros
espera recaptar l’Agència Tributària a Catalunya per l’IRPF.
3,81
milions
de declaracions es formalitzaran a Catalunya, un 2% més que l’any passat.

Els errors del Sepe conviden a no córrer

El Sepe no només té milers de catalans sense cobrar una part de l’ERTO – almenys un 30% de les empreses que n’han presentat admeten que algun dels seus treballadors no ha cobrat l’import total –, sinó que en molts casos ha pagat de més o de menys per diversos errors. La mateixa Agència Tributària recomana a les persones que hagin cobrat un ERTO que no corrin a fer la declaració i que esperin que Hisenda els faci arribar l’esborrany. Ahir mateix, en la presentació de la campanya a Madrid, l’Agència Tributària va aconsellar esperar que el Sepe i Hisenda creuïn les dades, fet que, segons els sindicats representats al servei d’ocupació, serà molt complicat per la manca de personal i el col·lapse que ja fa mesos que dura. La mateixa Agència Tributària aconsella, en tot cas, declarar per l’import cobrat, encara que sigui en excés, i reclamar després a Hisenda el retorn del que s’ha pagat de més en la declaració de la renda.

El sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda, Gestha, a banda de recomanar esperar a l’esborrany i comprovar que hi aparegui tot el cobrat, recorda que una altra de les mesures extraordinàries impulsada pel govern espanyol per pal·liar els efectes de la Covid va ser la possibilitat de rescatar els plans de pensions en determinades circumstàncies i que aquest rescat computa com a rendiment del treball i, per tant, també tributa. De la mateixa manera, tributa també com a rendiment del treball la prestació extraordinària per cessament d’activitat. Gestha també ha criticat que els beneficiaris de l’IMV hagin de presentar la declaració quan fins als 11.280 euros s’està exempt de presentar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA