Economia

La restauració, amb l’ai al cor

A partir del segon trimestre del 2020, es veu la tendència a la baixa dels negocis

El teixit empresarial aguanta, però necessita ajudes per poder-se mantenir viu

Tanquen més bars que restaurants

En la restauració encara hi ha molta gent que està en ERTO

La restauració aguanta i, tot i que ara ja pot estar oberta fins a les 23 h, les restriccions dels últims mesos fan que la majoria dels negocis estiguin a la corda fluixa o sobrevivint amb molts esforços dels propietaris, la majoria dels quals han hagut d’endeutar-se o demanar un o més crèdits ICO, que més aviat que tard hauran de tornar. No obstant el patiment del sector, les activitats de restauració durant el 2020 no van decréixer, sinó que van augmentar en un 1,3% a tot Catalunya, segons l’estudi Informes trimestrals d’activitats de Catalunya de 2020, elaborat pel Consell General de Cambres de Catalunya i el Consorci de Comerç, Artesania i Moda, i que es basa en el cens de l’Agència Tributària.

Segons aquest estudi, que també dona dades del sector de la venda al detall, el darrer trimestre del 2019 hi havia a Catalunya 55.087 activitats de restauració donades d’alta a Hisenda entre restaurants, bars, cafeteries, quioscos, xocolateries, gelateries, etc. Un any després, i amb la crisi de la Covid-19 pel mig, el quart trimestre del 2020, n’hi havia 55.764 en total, és a dir, 677 més. “Això s’ha de matisar, perquè no vol dir que tots aquests negocis que estan donats d’alta a Hisenda estiguin amb la persiana apujada i treballant. Vol dir, de moment, que estan resistint, ja que donar-se de baixa a l’Agència Tributària és l’últim pas”, adverteix l’autor de l’estudi, l’economista Manel Amado.

Tendència a la baixa

L’autor d’aquest estudi puntualitza que l’activitat en el sector de la restauració anava a l’alça el primer trimestre del 2020, però que, un cop entra la Covid en joc, el segon, el tercer i el quart trimestre, aquesta activitat registra una davallada. Això vol dir que encara que el global del 2020 sigui positiu (l’any va acabar amb més bars i restaurants dels que hi havia el 2019), la tendència a la baixa és clara. És possible que les dades d’Hisenda del primer trimestre del 2021, quan hi siguin, confirmin el tancament de molts bars i restaurants, ja que molts negocis no haurien superat les noves i dures restriccions imposades a l’octubre i, sobretot, després de Nadal, entre les quals, el toc de queda, el tancament total de bars i restaurants en centres comercials, la prohibició de servir sopars, aforaments del 30%, etc. Precisament les primeres xifres que tenim sobre el 2021, les dades de l’Idescat i la Cambra de Comerç de Barcelona fetes públiques el 6 de maig, i que fan referència al primer trimestre del 2021, revelen que en el sector de la restauració la reducció mitjana de la facturació va arribar al 61,6%.

Una de les conclusions d’Informes trimestrals d’activitats de Catalunya de 2020 del Consell General de Cambres de Catalunya, “i això tant és aplicable a la restauració com al comerç”, diu Amado, “és que el teixit empresarial es manté”, però “com que hi ha hagut una baixada del 12% de les vendes del comerç i d’un 22% en el sector de serveis”, aquestes empreses “estan aguantant amb tot en contra”. Això vol dir que les empreses no han pogut generar valor afegit i que ara necessiten ajudes, “si més no per poder invertir i reinvertir, cosa que no han pogut fer en tot un any i és imprescindible en vista dels grans canvis tecnològics actuals”. “És molt millor ajudar el sector a recuperar la competitivitat que no pas no ajudar-lo i trobar-nos, després, que s’ha de tornar a bastir el teixit empresarial. Ara encara el tenim, ferit i a l’UCI, però el tenim”, adverteix Amado.

Tornant a l’evolució dels negocis de restauració durant l’any 2020, segons aquest estudi, l’evolució de les activitats de restauració va ser positiva en totes les àrees territorials de Catalunya, a excepció de les comarques centrals, on hi va haver una disminució entre finals del 2019 i finals del 2020 del 0,5%. Destaca, per contra, el creixement superior al 3% a les comarques gironines (3,3%) i al Camp de Tarragona (3,2%), seguides del Penedès (2,8%).

Si posem l’enfocament en el tipus de negoci de restauració, les conclusions també són clares: es mantenen i fins i tot creix el nombre de restaurants, baixa el nombre de bars (que són el 57% dels negocis de restauració del país) i creix, també i especialment, el sector del càtering (entre altres coses, perquè molts negocis només podien vendre d’aquesta manera durant els mesos de pandèmia).

Entre els negocis de càtering, s’hi ha d’incloure el que ja s’ha anomenat “cuines fantasma”. En aquest punt, Amado explicita: “Això és una tendència, però els consumidors han de ser molt conscients del qui hi ha al darrere. La gent ha de saber on van els seus diners quan compra en llocs com aquests, també a Amazon i Uber, per posar-ne alguns exemples, en què darrere hi ha empreses, normalment multinacionals, que no tributen aquí i que paguen els impostos a fora, cosa que vol dir que no contribueixen a la nostra societat.”

A tot Catalunya, actualment hi ha donats d’alta a Hisenda 15.632 restaurants; 926 cafeteries (sense comptar-hi les dels forns degustació); 31.899 bars que fan, o no, menjars; 927 serveis especials; 403 quioscos, i 335 xocolateries, gelateries o orxateries.

“Alguns negocis han reduït la seva facturació un 30%; d’altres, un 50%-60%, entre els quals hi ha els restaurants que treballaven sobretot a la nit, però també hi ha gent que ha pogut anar facturant gairebé igual perquè a la nit ja no obria”, explica Santiago García-Nieto, president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (Confecat). García-Nieto assegura que en aquest sector de la restauració encara hi ha molta gent en ERTO, perquè les franges horàries que han anat permetent obrir fins ara no donaven per tenir tot el personal, i que han rebut poques ajudes.

“Ara, amb la fi de l’estat d’alarma i l’allargament de l’horari fins a les 23 h, la gent podrà tornar a anar a sopar. Realment tothom en té moltes ganes, però, això sí, de moment anirem a sopar en horari europeu”, explica. Sembla que sí que aquesta tendència creix. Segons confirma El Tenedor, una app de reserves online, el 39% de les reserves que es van fer als restaurants catalans per anar a sopar en els primers dies d’obertura eren per a la franja de les 20 h.

Treballar moltes hores

“Hem patit molt. La restauració és un sector que ha de treballar moltes hores perquè li surtin els números, i en general, perquè hi surtis guanyant, has de fer esmorzars, dinars i sopars”, explica García-Nieto, que especifica que “de seguida que falla una d’aquestes tres opcions, si no es poden fer sopars, per exemple, vas malament”. Destaca el greuge que han patit els bars i restaurants dels centres comercials i les dificultats per poder oferir àpats als hotels (els pocs que han obert) que feien servir el sistema self-service, una fórmula que s’ha hagut de canviar per motius evidents de salut, cosa que, entre altres coses, ha comportat més despeses.

El Gremi de Restauració de Barcelona, molt crític amb la gestió de la pandèmia, recorda que la recuperació serà lenta. “Tot i que la recuperació de les nits no té marxa enrere, la confiança en els polítics està trencada. Els restauradors estan escarmentats”, assegura Roger Pallarols, director de l’ens, que demana al nou govern que es constitueixi que “refaci els ponts de diàleg i d’entesa amb el sector” i que acceleri les ajudes.

Hem patit molt. La restauració és un sector que ha de treballar moltes hores perquè li surtin els números
Santiago García-Nieto
president de la CONFECAT
Les empreses estan aguantant amb tot en contra i necessiten ajudes per poder tirar endavant
Manel Amado Martí
AUTOR ESTUDI CAMBRA DE COMERÇ DE SABADELL
57
per cent
dels negocis de restauració són bars (alguns dels quals també ofereixen àpats).
55.087
activitats
de restauració hi havia donades d’alta a Hisenda a finals del 2020.

“Cal que es donin les ajudes amb proporcionalitat”

Santiago García-Nieto, president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (Confecat), és crític amb les ajudes que s’han rebut fins ara des de l’administració, que considera poques, tant per al sector de la restauració com de l’hostaleria, i demana agilitat amb les ajudes que han de venir d’Europa, en les quals tothom confia. “En primer lloc, demano que Madrid tregui ja el plec de condicions perquè les comunitats puguin fer la convocatòria. No entenem que aquest pas encara no s’hagi fet”, lamenta. Explica que les ajudes europees entraran per a molts sectors i subsectors, quasi 1.000 milions d’euros. “Encara que sembli molt, és molt poc”, diu, i demana “que no totes les ajudes siguin iguals per a tothom”. “No volem un cafè per a tothom, perquè no tots hem patit igual. Hi ha sectors que han patit però més o menys han anat funcionant, però n’hi ha d’altres, com el dels hotels i l’oci nocturn i bona part de la restauració, que no han pogut treballar”, explica. I explicita: “Hi ha sectors que han baixat un 20%; d’altres, un 60%; d’altres, un 5%, i d’altres, un 95%, i òbviament les ajudes no poden ser iguals per a tothom; s’han de repartir en funció de la pèrdua de negoci real de cada sector. Cal que hi hagi un barem que s’ajusti a les pèrdues reals.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona