Economia

El BBVA acorda amb els sindicats la sortida de prop de 3.000 treballadors a tot l’Estat

Catalunya, amb 1.001 sortides i 183 oficines tancades, és la comunitat més afectada per l’ERO

Més del 70% de les sortides seran de treballadors majors de 50 anys

Després d’un mes i mig de negociacions, els sindicats i la direcció del BBVA han arribat a un acord per tancar l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) a l’entitat.

El nombre final d’afectats serà de 2.935 a tot l’Estat, al voltant del 10% de la plantilla de 29.330 treballadors que el BBVA té a Espanya, segons han informat els sindicats aquest dimarts després de l’última reunió entre empresa i treballadors. D’aquest total 2.725 seran sortides directes i s’espera que les 210 restants siguin excedències. Si se n’exclouen els treballadors de diferents societats que no es veuran afectats, les sortides suposen el 12,6% de la plantilla.

La xifra és inferior a les gairebé 3.800 sortides plantejades inicialment.

El gruix dels acomiadaments sortirà de la xarxa de sucursals, amb un total de 2.177, i les 758 sortides restants es faran als serveis centrals, a les estructures intermèdies i als centres corporatius.

El Principat serà el territori on l’ERO tindrà més impacte, amb   per l’expedient, amb un total de 1.001 sortides (el 34% del total) i 165 excedències reservades (el 78,5% del total).

L’entitat preveu tancar 480 oficines, de les quals 183 a Catalunya. Barcelona concentrarà la majoria dels tancaments al país, amb un total de 109. A continuació apareixen Tarragona, amb 34 oficines menys; Girona, amb 22 oficines tancades, i Lleida, amb 18 menys.


Canvis respecte a l’última reunió

Respecte a la darrera reunió, la representació legal dels treballadors ha aconseguit que prevalgui la voluntarietat i que s’elimini la clàusula d’“equilibri generacional” que demanava l’entitat. Així, l’acord signat aquest dimarts fixa que el 72% de les sortides correspongui a majors de 50 anys i el 28% restant siguin menors de 50 anys. Inicialment, el banc volia que les sortides dels menors de 50 anys representessin la meitat dels acomiadaments.

El banc ofereix als treballadors de 53 a 54 anys, amb 10 anys d’antiguitat, una renda del 65% del salari actual i conveni especial de la Seguretat Social fins als 63 anys, amb una revaloració del 3% anual i descompte de la prestació d’atur i subsidi.

Els treballadors de 63 anys o més continuaran rebent una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un topall de 12 mesos. En el cas dels afectats de 50 a 52 anys que s’acullin al pla de baixes, la indemnització es fixa en el 65% del seu nivell retributiu anual, multiplicat ara per sis i amb un nou màxim que arriba a 320.000 euros.

A això s’hi afegeix el conveni especial de la Seguretat Social fins als 63 anys en renda temporal d’un fix anual de 15.500 euros; una prima de 2.000 euros per cada trienni d’antiguitat; una prima de 15.000 euros per difícil recol·locació i una prima de voluntarietat de 25.000 euros, que s’eleva a 30.000 si l’antiguitat és superior a 15 anys.

Per a la resta, és a dir, els menors de 50 anys i persones amb menys de 10 anys d’antiguitat, la indemnització que ofereix al final el BBVA és de 40 dies per any, amb un nou topall de 30 mensualitats; una prima de 2.000 euros per cada trienni, i una altra, de voluntarietat, d’entre 5.000 i 30.000 euros.

El banc millora també les condicions en els casos de mobilitat geogràfica i ja havia acceptat la proposta d’oferir la possibilitat de demanar fins a 210 excedències incentivades.

Pes de les mobilitzacions

Els sindicats reivindiquen que les mobilitzacions dels últims dies han estat “clau” per desencallar la situació i valoren “positivament” la firma de l’acord. De fet, l’entesa entre el banc i els representants dels treballadors arriba una setmana després de la vaga seguida per part de la plantilla.

Els sindicats confien que l’“ampli catàleg d’opcions de sortida” permetrà que no hi hagi cap acomiadament “forçat” i posen en valor que més del 70% de les sortides seran de persones majors de 50 anys.

CCOO considera que es tracta d’un acord que es desmarca molt positivament dels signats els darrers temps al sector i que marca el camí als que el seguiran.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona