Economia

Els centres d’immersió de la Costa Brava reivindiquen l’excel·lència

L’evolució de l’activitat a l’agost és millor que l’any passat i recuperen demanda, a més de l’exterior, de locals que no han marxat lluny

Defensen que no hi ha hagut cap incident greu a la Costa Brava

La Costa Brava concentra la major oferta de centres d’immersió del litoral català, amb un total de 55. I a més de lluitar per refer-se de les restriccions que la pandèmia ha imposat en els moviments d’estrangers, s’han trobat les notícies negatives que s’han encadenat aquest mes al litoral tarragoní. Però des de l’Associació Costa Brava Sub, que integra 39 centres –entre ells, 14 amb l’atractiu de fer activitats a l’entorn de les illes Medes–, la presidenta, Míriam Prat, destaca que els accidents a la Costa Daurada “no han provocat cap anul·lació”, al contrari, després d’un inici de temporada altre cop endarrerit per la Covid-19, l’agost ha estat “mitjanament bo”. Molts estrangers han començat a tornar aquest mes i han recuperat clients fidelitzats que van trobar a faltar el 2020.

El balanç respecte al 2019 encara haurà d’esperar fins al tancament del mes i pendents de l’activitat al setembre. Prat, que gestiona el centre Rei del Mar a l’Estartit, lamenta que van perdre tot el maig, malgrat que el juny va ser força millor que el del 2020. A Sant Feliu de Guíxols, a l’extrem sud del Baix Empordà, el responsable del centre Piscis Diving, Fran Gómez, destaca que, tot i haver hagut d’iniciar la temporada més tard, l’estiu està sent millor que l’any passat: “Hem pogut canalitzar reserves pendents ajornades pels confinaments i hem recuperat clients de proximitat que a l’estiu potser se n’haurien anat a les Maldives, a Mèxic o a la mar Roja, i amb alguns ens hem retrobat vint anys després.”

Més batejos i qualitat

Respecte al doble accident mortal de Calafell, Gómez creu que en els batejos és “fonamental que els bussos estiguin mot tranquils, ja que l’estrès pot afectar persones amb cardiopaties”, i en aquell cas havien de nedar 200 metres fins a l’embarcació amb bandera groga. El responsable del centre guixolenc defensa que sempre fan una anàlisi prèvia de l’estat de salut dels usuaris i posen especial cura en els menors o en persones amb risc cardiorespiratori o que surten d’un constipat, i que “cada any es fan milers de bateigs a tot el litoral català i mai no havia passat res semblant”. Prat, per la seva banda, recordava que les dues entitats afectades per incidents a la Costa Daurada “eren clubs, i no es regeixen per la normativa més estricta dels centres d’immersió”.

Malgrat tot, a Sant Feliu, l’agost també està sent bo i creix l’interès pels batejos: “Hi ha més gent que es vol iniciar, també provinent de Madrid, el País Basc o, fins i tot, les Canàries.” La presidenta de Costa Brava Sub coincideix que hi ha més públic que es vol iniciar en la disciplina, amb opció de fer-ho primer en piscina i posteriorment al mar, amb diferents profunditats. Però encaixa amb el creixent interès per activitats en el medi natural que han provocat els mesos de pandèmia i confinament entre moltes persones.

El balanç, doncs, és cada cop més positiu a mesura que avança l’estiu, i Gómez, atent a les opinions de les activitats en les xarxes socials, referma que “les activitats de busseig actiu estan entre les opcions més ben valorades a la Costa Brava en plataformes com ara Trip Advisor, al davant d’altres opcions d’aventura com ara el caiac, el globus o el salt amb paracaigudes”, i recorda que acumulen “vint-i-dos anys sense cap accident”. “És un bon baròmetre, encara que la gent, lògicament, pregunti”, precisa el responsable de Piscis Diving. I Prat hi afegeix: “A més dels protocols contra la Covid-19, seguim treballant amb la mateixa qualitat i seguretat de sempre.”

55
centres
d’immersió acreditats concentra la Costa Brava, el major nombre de tot Catalunya.
39
empreses agrupa l’associació Costa Brava Sub, amb 350 llocs de treball en temporada alta.
12
metres
és la profunditat màxima dels batejos, que pot ser inferior segons la voluntat i evolució dels usuaris.

Cooperen en recerca, divulgació i neteja de fons

A banda de l’activitat comercial, en què només les 39 empreses associades a Costa Brava Sub ocupen cada temporada unes 350 persones –entre guies, instructors, patrons d’embarcació i personal auxiliar–, entre la major part dels centres d’immersió de la Costa Brava hi ha consciència per contribuir a la recerca –Piscis Diving, per exemple, organitza cursos per a alumnes de la UdG cada setembre–, i es preocupen per preservar el fons marí, que, a més de garantir-los la feina des d’inicis de primavera fins a inicis de tardor, els preocupa. Els submarinistes consciencien els usuaris sobre les amenaces que afecten les praderes de posidònia o la presència de brossa als fons marins. I en cada immersió miren de retirar residus de l’activitat humana, com ara tovalloletes o sedals de pesca trencats, que poden amenaçar tant la fauna marina com les aus que hi cohabiten. Aquest setembre, nombroses iniciatives de neteja col·lectiva, amb el seu suport, recuperaran el ritme perdut l’any passat, però més necessari que mai, al llarg de tota la Costa Brava, de Portbou fins a Blanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA