Economia

Les elèctriques amenacen amb aturar les nuclears si el govern no els paga les retribucions pel CO2 no emès

La patronal del sector assenyala que si la llei ja hagués estat en vigor no haurien renovat les autoritzacions d’explotació de les centrals

El Fòrum Nuclear avisa que el cessament “anticipat” de la generació nuclear d’energia suposaria una “dependència energètica major” de l’exterior i a un “increment” de la volatilitat del preu al mercat majorista

Les indústries elèctriques agrupades en l’anomenat Fòrum Nuclear han amenaçat amb aturar les centrals nuclears si el govern estatal no els paga les retribucions corresponents al CO2 no emès. Afirma que el projecte de Llei pel qual s’actua sobre aquesta retribució “en els termes en què està plantejat”, sumat a “la pressió fiscal excessiva actual”, abocaria al “cessament de l’activitat de tot el parc nuclear”.

La patronal reacciona així a l’anunci que va fer ahir el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, segons el qual els 650 milions que s’haurien de pagar a les elèctriques per aquest concepte es desviaran als consumidors per rebaixar-los el rebut de la llum.

El Fòrum alerta que en cas que el projecte de Llei s’aprovi i entri en vigor, el preu de venda real de la generació elèctrica nuclear, un cop minorat el preu del CO2, “no hauria de ser inferior a 57-60 euros per Megawatt hora amb el nivell impositiu actual”. I afegeix: “De no ser així, seria impossible la continuïtat de les centrals nuclears espanyoles”. De fet, assenyala que si aquest projecte de Llei hagués estat en vigor “no s’hauria sol·licitat la renovació de les autoritzacions d’explotació” de les centrals.

En tot cas, la patronal afegeix que si finalment la norma entra en vigor, “no s’hauria d’aplicar de forma retroactiva en cap cas”.

El president del Fòrum, Ignacio Araluce, ha advertit que el cessament “anticipat” de la tecnologia de generació “que més electricitat produeix a Espanya i que més emissions de gasos d’efecte hivernacle evita” duria a un “tancament desordenat” de la generació nuclear, a la “consegüent pèrdua de llocs de treball i teixit industrial”, a una “dependència energètica major” de l’exterior i a un “increment” de la volatilitat del preu al mercat majorista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona