Economia

La CNMC multa Idealista i sis empreses immobiliàries més per pactar comissions mínimes

Les companyies compartien les exclusives mitjançant un sistema conegut com MLS

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat Idealista i sis empreses immobiliàries més per pactar comissions mínimes després d’implantar a l’Estat un sistema d’exclusives compartides, conegut com a MLS. Per participar en el sistema s’exigia una comissió mínima, que havien de satisfer les immobiliàries, del 4% per a la compravenda i d’un mes per al lloguer, a més d’un repartiment del 50% entre l’oficina captadora de l’immoble i la que acabava tancat l’operació.

Idealista és l’empresa amb una sanció més elevada, de 730.000 euros; seguit de Remax (375.720 euros), Inmovillla (83.149 euros), Look&Find (3.486 euros), Witei (18.925 euros), MLS (9.942 euros) i Anaconda (1.749 euros).

El sistema MLS, conegut com a Multiple Listing System, és importat dels Estats Units i funciona mitjançant una base de dades que permet les immobiliàries usuàries compartir immobles captats en règim d’exclusiva compartida. Una d’elles capta un immoble, l’introdueix al sistema i permet a la resta de membres fer aquesta venda. Si l’operació es concreta, l’oficina que havia captat l’immoble i el que l’havia venut es repartien la comissió pel servei d’intermediació global.

Segons ha explicat la CNMC, aquestes pràctiques suposen una infracció “única i continuada” dels articles 1 de la Llei 15/2007 de 3 de juliol de Defensa de la Competència i 101 del Tractat de Funcionament de la UE constitutiva de càrtel. L’organisme va iniciar el novembre del 2019 una sèrie d’inspeccions i associacions va iniciar l’expedient sancionador el febrer del 2020.

En un comunicat emès aquest dijous, Idealista ha volgut deixar clar que no comparteix el contingut de la resolució i ha explicat que recorrerà judicialment a la sanció de la CNMC. L’empresa destaca que els anuncis publicats en les plataformes immobiliàries sancionades per Competència representen menys del 0,5% de la base de dades d’Idealista i que el software Idealista Tools “mai va tenir res a veure amb la manipulació del preu del lloguer”.

Alhora, la companyia lamenta que durant més d’un any no va saber per què se l’estava investigant. De fet, Idealista recorda que la llei impedia defensar-se per un deure de secret i lamenta el “dany reputacional” que provocarà la resolució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona