Economia

Pimec qualifica de “dolentes” les dades d’atur

Demana reformes estructurals: “Ens hem entrebancat amb la nova onada”

La patronal creu que la recuperació continua sent “lenta” i es mostra preocupada per una caiguda en la productivitat

Pimec ha qualificat de “dolentes” les dades d’atur del desembre, en què el nombre de desocupats a Catalunya s’ha reduït en 664 persones respecte al novembre. Segons la patronal, la reducció de l’atur ha estat pitjor del que s’esperava i la recuperació del mercat de treball continua sent “lenta”. “Ens hem entrebancat amb la nova onada”, ha manifestat el secretari general de Pimec, Josep Ginesta. Segons la patronal, el govern espanyol està “desaprofitant l’oportunitat” per canviar l’estructura del mercat laboral actual i demana “reformes estructurals” que vagin més enllà de la reforma laboral i abordin temes com la productivitat o la terciarització de l’economia. “La reforma laboral és un pedaç i no una aposta de futur”, ha insistit.

Si bé el nombre d’aturats a Catalunya aquest mes de desembre és el més baix des del 2007, Ginesta ha subratllat que, en termes intermensuals, es tracta del pitjor desembre des del 2010. “Ha estat un desembre amb una contractació molt per sota de la que estàvem acostumats a tenir”, ha remarcat.

Per altra banda, el secretari general de la patronal ha destacat que la reducció de l’atur a Catalunya ha estat inferior a la mitjana espanyola, un fet que atribueix a les mesures que ha adoptat la Generalitat per contenir aquesta darrera onada i que han tingut efectes sobre el mercat de treball. En paral·lel, també menciona el comportament de la indústria, un sector amb un pes rellevant dins l’economia catalana i que darrerament està tenint un comportament negatiu arran del trencament de la cadena de subministraments i l’increment de les matèries primeres.

Quant a la reforma laboral, Ginesta assegura que la proposta del govern espanyol “queda coixa” i demana més canvis per fer front als problemes estructurals que presenta el mercat de treball. “La reforma promou la seguretat laboral, però no introdueix elements de flexibilitat per a les empreses”, defensa. En aquest sentit, assenyala que també cal abordar qüestions com la millora de la productivitat, la terciarització de l’economia o l’ajust entre oferta i demanda de la Formació Professional.

Més formació a nivell mitjà

Coincidint amb la valoració de les dades de l’atur, Pimec ha presentat aquest dimarts l’estudi ’Formació i competència a Catalunya i Espanya: Comparativa amb Europa’. En el document assenyala que tant Catalunya com l’Estat presenten una gran proporció de persones amb titulacions superiors i un baix percentatge de persones amb titulacions mitjanes.

En comparació amb el conjunt de la Unió Europea (UE) i amb economies equiparables, Pimec conclou que Catalunya i l’Estat tenen un percentatge molt inferior de persones amb formació mitjana. En aquest sentit, insisteix que tant Catalunya com Espanya necessiten més perfils de nivell mitjà i en necessiten menys de nivell competencial alt per posar si als desajusts entre demanda i oferta al mercat de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona