Economia

Brussel·les eleva una dècima fins al 5,6% el creixement del PIB espanyol el 2022

Manté en el 4,4% l’increment el 2023

La CE revisa quatre dècimes a l’alça l’augment de l’economia espanyola el 2021 i el situa en el 5%

La Comissió Europea eleva una dècima fins al 5,6% la previsió de creixement del PIB espanyol el 2022 i manté en el 4,4% l’increment el 2023. Les projeccions d’hivern de l’executiu comunitari mantenen sense grans canvis els càlculs per a l’economia espanyola després de la revisió a la baixa en les projeccions de la tardor, en les quals ja va rebaixar vuit dècimes els càlculs de creixement del PIB espanyol aquest any. Amb aquestes previsions, el PIB espanyol serà el segon que més creixi aquest any a la Unió Europea, només superat pel de Malta. Tanmateix, l’economia espanyola, amb una revisió a l’alça de quatre dècimes el 2021 fins al 5%, se situa en onzè lloc en creixement a l’eurozona el 2021, lluny de països com França o Alemanya.

Brussel·les argumenta que el creixement de l’economia espanyola s’impulsarà el segon trimestre de l’any després que en el primer hagi patit “efectes adversos” per l’increment de contagis de covid. Per exemple, l’augment de baixes per contagis que serà un “fre” per a l’oferta en el mercat de treball.

Segons la Comissió Europea, Espanya recuperarà el nivell de PIB previ a la pandèmia l’últim trimestre d’aquest any. El consum privat i la inversió, diu, seran els principals factors de creixement per a l’economia espanyola tant el 2022 com el 2023.

Pel que fa a la inflació a Espanya, l’executiu comunitari preveu que tanqui el 2022 en el 3,6% -una dècima per sobre de la mitjana de la zona euro- i el 2023 en l’1,1%.

Revisió a l’alça del creixement el 2021

En l’informe, l’executiu comunitari argumenta l’augment de de quatre dècimes del creixement de l’economia espanyola el 2021 arriba després que en les projeccions anterior l’executiu comunitari retallés els càlculs d’increment del PIB espanyol en més d’un punt i mig el 2021.

Brussel·les apunta que el creixement del 5% del PIB espanyol el 2021 s’explica pel repunt econòmic de la segona meitat de l’any, principalment impulsat per la inversió i les exportacions. Amb tot, indica que l’augment dels preus, l’increment dels contagis i la incertesa han mantingut “restringit” el consum privat. A més, subratlla que el ràpid augment dels casos de covid al desembre ha tingut un “impacte moderat immediat” en l’economia perquè les restriccions han estat “suaus”.

Previsions per a l’eurozona

Les projeccions d’hivern de l’executiu comunitari situen el creixement del PIB de l’eurozona i de la Unió Europea aquest any en el 4%, tres dècimes menys que els càlculs anteriors. En canvi, revisen tres dècimes a l’alça l’increment del PIB el 2021 fins al 5,3%.

Entre les gran economies de la zona euro, el PIB alemany moderarà el creixement aquest any fins al 3,1% després del fort repunt del 7,5% el 2021. Un cas similar al de l’economia francesa, que es calcula que creixi un 3,6% aquest any després de l’increment del 7% el 2021. El PIB italià augmentarà un 4,1% aquest any després de l’augment del 6,5% el 2021.

Pel que fa als preus, Brussel·les preveu que la zona euro tanqui el 2022 amb la inflació en el 3,5% i que caigui fins a l’1,7% el 2023. En el cas del conunt de la Unió Europea, la Comissió Europea preveu que la inflació sigui del 3,9% aquest any i que descendeixi fins a l’1,9% el 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona