Economia

Sis de cada deu indústries han tingut dificultat per aprovisionar-se en l’últim trimestre del 2021

El 76,7% de les companyies catalanes amb problemes de subministrament han notat l’encariment de preus

El 57,4% de les indústries declaren haver tingut dificultats per disposar d’aprovisionaments al quart trimestre del 2021, gairebé el doble que el conjunt d’empreses (30,4%), segons l’última actualització de l’Enquesta de clima empresarial que elabora l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). El segon sector més afectat per la crisi de subministraments i l’augment de preus de matèries primeres és comerç (40,7%), seguit de la construcció (33,7%). En canvi, per sota de la mitjana catalana hi ha l’hostaleria (28,1%) i la resta de serveis (13,2%). D’altra banda, el 76,7% de les companyies amb dificultats de subministrament han notat l’alça de preus. Gairebé la meitat han vist incrementat el cost de les compres entre el 10% i el 25%.

El 91,1% de les empreses catalanes amb dificultats per disposar d’aprovisionaments s’han vist afectats per aturades o retards en el subministrament el quart trimestre del 2021. En el 40,6% dels casos, han patit endarreriments que han afectat entre el 10% i el 25% del valor de les seves compres i, en més d’un terç dels establiments, l’afectació ha estat de fins al 10%.

Pel que fa a l’encariment de preu, una quarta part dels establiments han patit un increment per sobre d’un 25% el darrer any. Els sectors que han vist incrementar més els preus, per sobre del 25%, són l’hostaleria i la indústria amb el 37,8% i el 33,6% dels establiments, respectivament.

Per afrontar la manca d’aprovisionaments, la principal mesura de les empreses ha estat assumir pèrdues o menors beneficis (80,1%). Altres han traslladat l’encariment als preus finals (63,7%).

El 69,6% de les companyies afectades per la manca d’aprovisionaments preveuen que les restriccions o limitacions milloraran al llarg del 2022.

Amb relació a la pandèmia, el 34,3% de les empreses de Catalunya es declaren afectats per la crisi sanitària al quart trimestre del 2021, 2,1 punts més que el trimestre anterior, fet que suposa un augment per primera vegada des de l’inici de la pandèmia.

Durant els últims tres mesos de l’any la sisena onada va obligar a reprendre restriccions com el toc de queda o el tancament de l’oci nocturn. El sector que més ha notat el repunt causat per l’òmicron ha sigut l’hostaleria, amb un increment de 17,3 punts.

Tot i l’augment trimestral, aquest indicador ha disminuït 49,3 punts respecte de l’inici de la crisi sanitària al segon trimestre del 2020 (83,6%).

Els principals impactes que la covid-19 ha causat entre octubre i desembre han estat la disminució de la facturació (70%); l’augment de la complexitat dels processos per motius de protecció, higiene o prevenció (69,5%); l’impacte sobre l’ocupació (50,4%), i la suspensió d’algunes activitats, com ara les de més risc de contagi (48,8%).

La disminució de la facturació, a més de ser el principal impacte de la covid-19 al quart trimestre del 2021, és el que té un increment més elevat, de 15 punts, respecte al trimestre anterior.

Pel que fa a la previsió de recuperació de la facturació entre els establiments que l’han vist reduïda, el 2,1% ja l’ha recuperat i el 38,3% creu que la recuperarà en dotze mesos o menys. D’altra banda, un 40,4% calcula que trigarà més d’un any a recuperar-la, una disminució de 7,3 punts en relació amb les previsions del tercer trimestre del 2021.

Per últim, un 19,2% de les companyies veuen difícil recuperar el nivell de facturació habitual o directament consideren que no el recuperaran i es veuran abocats a tancar el negoci, enfront del 16,1% del trimestre anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona