Economia

L’escalada del petroli empeny els carburants a marcar nous rècords

Segons les dades difoses aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), la gasolina es ven aquesta setmana a l’Estat espanyol a una mitjana de 1,591 euros el litre, mentre que el gasoil ho fa a 1,479 euros

L’encariment del petroli, que avui mateix ha superat els cent dòlars per barril després del començament de l’ofensiva militar de Rússia sobre Ucraïna, segueix empenyent a l’alça els carburants, que aquesta setmana han marcat nous màxims històrics.

Segons les dades difoses aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), la gasolina es ven aquesta setmana a l’Estat espanyol a una mitjana de 1,591 euros el litre, mentre que el gasoil ho fa a 1,479 euros.

Aquesta és la quarta setmana consecutiva en què la gasolina bat el seu rècord, i ja se situa un 4,5 % per sobre del màxim històric que va estar vigent més de nou anys i va superar fa menys d’un mes, mentre que el gasoil, que encadena el seu segon rècord, marca un preu un 2,4% superior al seu anterior màxim històric del 2012.

Por davant la guerra Rússia-Ucraïna

El principal responsable dels alts preus que marquen els carburants a tot Europa durant les darreres setmanes és el petroli, que des que va començar l’any se situa en nivells no registrats des de fa més de set anys.

La cotització del cru és responsable de prop del 35% del preu final dels carburants, mentre que el percentatge restant correspon a diferents impostos (50-55%), que en el cas d’Espanya són l’IVA i l’impost especial sobre hidrocarburs, i costos de distribució i marges (15%).

L’inici de l’ofensiva militar de Rússia sobre Ucraïna ha provocat que el preu del cru Brent, el de referència a Europa, hagi superat els 102 dòlars per barril a primera hora del matí, un valor que segons els experts podria superar properament els 120 dòlars a mesura que creixi el conflicte bèl·lic a Ucraïna.

El barril de Brent no estava tan car des del 2014, quan es pagava a 106 dòlars, i la crisi entre Rússia i Ucraïna podria alterar el subministrament de petroli, ja limitat per l’escassa oferta de l’OPEP+, que inclou l’OPEP i altres productors com Rússia, i laugment de la demanda després de la fase més dura de la pandèmia.

Puja fins a un 38%

La tendència alcista amb què els dos carburants han començat l’any, que els ha permès continuar l’escalada que van iniciar el novembre del 2020, quan van començar a pujar gairebé de manera ininterrompuda, ha provocat que la gasolina costi ara un 34% més que quan va iniciar 2021, davant del 38% que s’ha encarit el gasoil.

A més, si es comparen els preus actuals amb els de la mateixa setmana del 2020, unes setmanes abans que esclatés la pandèmia de la covid, tant la benzina com el gasoil són prop d’un 23% més cars.

Amb aquests valors, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa actualment els 87 euros, mentre que amb gasoil arriba als 81 euros, fet que suposa pagar 22 euros més que a principis del 2021 amb qualsevol d’aquests dos carburants.

A més, a l’últim mes la gasolina s’ha encarit prop d’un 4%, mentre que el preu del gasoil ha pujat més d’un 5%.

Per sota la mitjana europea

Tot i aquesta nova pujada, els preus dels carburants a Espanya es mantenen una setmana més per sota de la mitjana europea, que segons el Butlletí Petrolero se situa en 1,71 euros el litre per a la gasolina, i 1,591 euros per al gasoil.

Així, la gasolina més cara es troba una setmana més als Països Baixos (2,055 euros) i Finlàndia (1,937 euros), mentre que el gasoil amb el preu més alt es troba a Suècia (2,031 euros) i Finlàndia (1,862 euros).

Per contra, els preus més barats de la gasolina a Europa pertanyen als països de l’est, concretament Polònia (1,191 euros) i Bulgària (1,283 euros), i els del gasoil els marquen novament Polònia, amb un valor d’1,2 euros el litre, i Malta (1,21 euros).

En comparació amb els països de l’entorn, Espanya presenta els valors més baixos, i és superada per Alemanya, on la gasolina es paga a 1,804 euros i el gasoil a 1,663 euros; França (1,792 i 1,705 euros, respectivament), Itàlia (1,849 i 1,722 euros) i Portugal (1,813 i 1,656 euros).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona