Economia

Foment alerta que el transport de viatgers està “en risc” per la pujada sobtada del preu dels carburants

La patronal reclama ajudes directes o una flexibilització dels preus contractats en funció del sobrecost inesperat

L’entitat reivindica que el transport col·lectiu és un aliat en la lluita contra el canvi climàtic i la descongestió de les ciutats

Foment del Treball ha alertat aquest dimarts que el transport col·lectiu de viatgers està “en risc” per la pujada històrica i sobtada del preu dels carburants.

“És necessari pal·liar aquest sobrecost que els autònoms i les empreses dedicades al transport col·lectiu estan afrontant des de fa mesos, i que sembla que es pot intensificar i prolongar més en el temps davant la guerra provocada per la invasió d’Ucraïna”, ha avisat Foment.

L’entitat ha subratllat que “la situació del sector del transport terrestre de viatgers és insostenible i calen mesures urgents per garantir el dret a la mobilitat de les persones per anar a l’escola o a treballar”.

En aquest sentit, ha posat sobre la taula la necessitat d’“ajudes directes” autònoms i les empreses dedicades al transport col·lectiu, o una flexibilització dels preus contractats, en funció del sobrecost inesperat, que permeti traslladar el cost dels carburants. També aposta perquè el paquet de mesures del Reial decret del transport de mercaderies s’estengui al transport de persones.

L’entitat recorda que en dos anys el preu del gasoil tipus A ha patit un increment del 45% (de 1,159 euros a 1,656), segons dades del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquest increment ha fet pujar el cost global dels serveis un 17% només pels carburants.

“El transport col·lectiu és un aliat en la lluita contra el canvi climàtic i la descongestió de les ciutats, però cal dotar-lo dels mitjans necessaris per garantir la prestació del seus serveis, les companyies i els professionals hauran d’abandonar l’activitat”, ha apuntat la patronal catalana. “La situació actual resulta inviable i insostenible”, ha conclòs Foment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona