Economia

Rússia es queda sense Coca-Cola, McDonald’s i Starbucks

Les tres firmes icòniques del capitalisme nord-americà anuncien la suspensió de les seves operacions al país per la guerra

Diverses empreses tecnològiques, financeres i del sector tèxtil dels EUA ja han secundat la crida aturar l’activitat

Tres de les empreses nord-americanes més emblemàtiques, Coca-Cola, McDonald’s i Starbucks, han anunciat aquest dimarts que suspenen les seves operacions a Rússia com a resposta a la invasió d’Ucraïna. Empreses tecnològiques, financeres i del sector tèxtil ja han secundat la crida a abandonar el país.

La primera en donar el pas ha estat la cadena d’hamburgueseries McDonald’s amb el tancament temporal dels seus 850 locals a Rússia. La companyia ha argumentat aquesta “pausa” perquè no poden “ignorar l’innecessari patiment provocat a Ucraïna”.

La mesura afectarà els 62.000 treballadors que l’empresa té en plantilla al territori rus, als quals continuarà pagant els salaris, a més de proveïdors i altres socis en el negoci de l’alimentació.

El comunicat recorda que els restaurants que té a Ucraïna també han estat tancats en part, però que els seus empleats continuaran cobrant els salaris.

Poc després s’ha conegut que Starbucks també ha decidit aturar les seves activitats a Rússia, amb el tancament immediat de totes les cafeteries de la cadena.

“Hem decidit suspendre tota l’activitat empresarial a Rússia, inclòs l’enviament de tots els productes Starbucks”, ha dit en una carta el conseller delegat de la companyia, Kevin Johnson.

Segons Johnson, totes les franquícies que té al país han acordat “suspendre immediatament les operacions” i s’han compromès a donar suport als gairebé dos mil treballadors que depenen d’Starbucks.

Finalment, Coca-Cola ha anunciat també la suspensió dels seus negocis a Rússia.

En un breu comunicat, el gegant dels refrescos ha explicat que vigilarà i avaluarà la situació a mesura que evolucionin les circumstàncies. “Els nostres cors estan amb la gent que pateix els horribles efectes d’aquesta tràgics esdeveniments a Ucraïna”, ha assenyalat la companyia amb seu a Atlanta (Geòrgia, EUA).

McDonald’s i Coca-Cola, dues marques molt identificades amb el poder comercial i cultural dels Estats Units, havien rebut els darrers dies pressions per interrompre la seva activitat a Rússia.

El gran competidor de Coca-Cola, PepsiCo, també estudia opcions en relació amb el seu important negoci al país. Segons The Wall Street Journal, PepsiCo és reticent ara mateix a aturar les seves activitats a Rússia, que inclouen un important negoci lacti que va comprar fa una dècada i que dona treball a unes 20.000 persones.

També han deixat d’operar a Rússia multinacionals occidentals com Shell, Volkswagen, Ikea, Louis Vuitton, Chanel, Prada, Gucci, Apple, Master Card, Zara i Mango, entre d'altres.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona