Economia

Ucraïna prohibeix les exportacions del gra d’ordi a conseqüència del conflicte

El govern acorda vetar la sortida de diversos productes essencials fins a finals d’any

Brussel·les assegura que ja preveien aquesta situació i treballen per pal·liar-ne l’efecte

El govern d’Ucraïna ha aprovat una resolució que prohibeix les exportacions d’alguns aliments essencials a conseqüència del conflicte.

El document publicat recull l’acord de vetar la sortida de grans com l’ordi, les llavors de calèndula i de colza, els abonaments d’origen animal o vegetal, i alguns components propis del sucre com les dextrines o els midons modificats. La prohibició s’estendrà fins a finals d’any.

Fonts comunitàries asseguren a l’ACN que “entenen” que es preguin aquest tipus de mesures en una situació com l’actual. Així mateix, des de Brussel·les admeten que la UE depèn en gran mesura dels cereals importats des d’Ucraïna, però que ja preveien que les cadenes alimentàries es podrien veure afectades.

Les mateixes fonts comunitàries afirmen que treballen per intentar pal·liar la situació i coordinar una resposta comuna. A més, subratllen que la posició de la UE no és del tot “dèbil” en aquest sentit perquè ja arrossega l’experiència guanyada arran de la crisi per la Covid-19.

L’eurocomissari d’Agricultura de la Comissió Europea, Janusz Wojciechowski, ha anunciat que aquest dimecres ha tingut lloc la primera reunió de la CE amb un grup d’experts al marge del Mecanisme Europeu de Preparació i Resposta a la Crisi de Seguretat Alimentària.

Aquesta eina de la CE es va crear el passat novembre com a part del pla de contingència Food Security que busca garantir el subministrament d’aliments.

Amb relació al conflicte a Ucraïna, Woiciechowski, ha expressat que quan es va posar en marxa el mecanisme “ningú no va anticipar com d’immediat i important seria”. “La dramàtica situació que es desenvolupa a Ucraïna té un greu impacte en la seguretat alimentària mundial”, ha afegit.

Segons ha explicat l’eurocomissari d’Agricultura, els experts i la CE treballaran per coordinar una resposta comuna de la UE per fer front a la crisi actual, i en la millora de la resiliència de la Unió davant els “futurs reptes del sistema alimentari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva