Economia

La Fed apuja els tipus d’interès un 0,25%

La Reserva Federal dels EUA busca contraure la quantitat de diner en circulació per lluitar contra la inflació

El regulador nord-americà augmenta fins al 4,3% la previsió d’inflació per aquest any i confia que es moderi fins al 2,7% el vinent

La Reserva Federal (Fed) dels Estats Units d’Amèrica (EUA) ha anunciat aquest dimecres una pujada dels tipus d’interès de 0,25 punts percentuals. Aquest increment del preu del diner, el primer d’ençà del 2018, busca contenir una inflació la inflació desbocada.

El tipus d’interès oficial de l’economia nord-americana se situa amb aquesta pujada en un forquilla d’entre el 0,25% i el 0,5%.

En un comunicat difós al final de la seva reunió de dos dies, la Junta de Governadors del sistema de la Reserva Federal ha avançat que preveu noves pujades dels tipus en el futur. A més, també espera començar a reduir la seva cartera de deute sobirà dels EUA.

Aquestes mesures suposen un canvi de rumb després de dos anys de política monetària expansiva per virar a una de contractiva que rebaixi la quantitat de diner en circulació, faci pujar el valor del dòlar i rebaixi la pressió sobre els preus per lluitar contra la inflació.

I és que a més de les pressions inflacionàries que ja es produeixen des de fa mesos, la Fed esmenta en el seu comunicat que la invasió de Rússia a Ucraïna contribueix a un major increment dels preus.

La decisió de la Fed d’apujar els tipus en un quart de punt no ha estat unànime, com és habitual en aquest organisme. Un dels governadors regionals, James Bullard, de Saint Louis (Missouri), se n’ha desmarcat i ha votat en contra perquè és partidari d’una pujada encara més agressiva, de mig punt.

La Reserva ha augmentat aquest dimecres del 2,6% al 4,3% la previsió d’inflació per aquest any. El regulador nord-americà confia que l’augment de preus es moderi l’any vinent i caigui al 2,7% –més proper al seu objectiu del 2% anyal-, i que el 2025 baixi fins al 2,3%.

A més, la Fed ha rebaixat la taxa de creixement econòmic del 4% estimat al desembre passat al 2,8%. Per al 2023, pronostica una pujada del 2,2% i del 2% l’any següent.

La setmana passada es va conèixer que l’Índex de Preus al Consum (IPC, el que paga el consumidor final) als EUA es va disparar al febrer fins al 7,9% –quatre dècimes més que al gener–, el registre més alt dels preus de consum al país des de principis de 1982.

L’Oficina d’Estadístiques Laborals dels EUA va informar ahir que els preus que els productors paguen al país per les matèries primeres i altres subministraments van pujar un 10% en la taxa interanual el passat mes de febrer.

La Fed manté la previsió de tancar el 2022 amb una taxa d’atur del 3,5% i no preveu que aquesta torni a pujar fins al 2024, quan ho faria només una dècima, fins al 3,6%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona