Economia

Més d’1,2 milions de consumidors van abandonar el mercat elèctric regulat per passar-se al lliure el 2021

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) apunta que aquesta xifra va duplicar la de 2020 i 2019

Durant l’any passat, 1,25 milions de consumidors van deixar el mercat elèctric regulat per passar-se al lliure a preu fix. Segons ha detallat aquest dilluns la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), és una xifra que duplica la d’anys anteriors. El 2020, 575.000 usuaris van deixar el mercat regulat, dada que va escalar fins als 660.000 el 2019. Tal com reconeix l’organisme estatal, els consumidors amb contractes vinculats lliures a preus fixos, un 60% del total, estan esmorteint millor l’encariment de la llum dels darrers mesos, ja que les seves factures s’actualitzen a través de revisions periòdiques.

La comissió apunta que durant el segon semestre de 2021, els preus als mercats majoristes de gas i electricitat van registrar “màxims històrics” superiors al 200%, amb el consegüent reflex en factura dels consumidors. “El 2022, aquesta pujada s’ha intensificat a conseqüència de la nova escalada dels preus del gas a Europa vinculada al conflicte bèl·lic a Ucraïna”, ha afegit la CNMC en un comunicat de premsa.

Segons les dades de l’ens públic, l’octubre del 2021 al voltant del 60% dels consumidors elèctrics, uns 18 milions d’usuaris d’un total de 29 milions, disposaven d’un contracte de subministrament lliure a preu fix. Per contra, el 40% restant te “contractes indexats al preu del mercat al comptat” o tarifes regulades. Aquests usuaris haurien experimentat un increment del preu del 45% el 2021, el que serien uns 229 euros més respecte a 2020 per a un consumidor mitjà.

La CNMC també ha ofert aquest dilluns xifres sobre l’efecte que l’escalada de preus està tenint en la solvència d’algunes petites comercialitzadores de llum i gas. El 2021, 44 empreses van tancar. D’aquestes, nou ho van fer per incompliment de les obligacions de pagament i 35 per cessament voluntari de la seva activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona