Economia

Canviar el model productiu

Aquest 1 de Maig el podem catalogar de primera gran cita postpandèmia, subsumits encara en aquesta síndrome d’aïllament, de recança a reunions i espais comuns. Serà per a nosaltres el retrobament d’aquells llocs naturals de reivindicació, de denúncia pública que tants èxits han portat a la classe treballadora. Espais comuns per fer front de manera decidida i compromesa a realitats de necessària superació.

La situació actual de l’escalada de preus, generada per la cobdícia dels oligopolis energètics, ha portat Girona a un procés inflacionari que fa que, des que va començar l’any, l’IPC a Girona hagi triplicat el que es va generar en tot el 2021, fins al 10,5%. La manca de redistribució de la riquesa, i del monocultiu econòmic de sectors esgotats com el turístic, està generant grans bosses de pobresa.

Cal apujar de manera urgent els sous. A la situació de pobresa generada per l’atur i la precarietat, crisi rere crisi, actualment s’hi afegeix la realitat de les treballadores i treballadors pobres, gent que malgrat treballar a jornada completa no pot afrontar les necessitats bàsiques de la vida quotidiana i no pot arribar a final de mes. És vergonyós la pujada de preus desproporcionada en productes bàsics com l’alimentació, la llum i el gas, quan encara tenim un problema de preus i d’habitatge dels més alts d’Europa. Com a societat no ens ho podem permetre. El treball ha deixat de ser garantia de poder viure amb dignitat. Igualment és flagrant la realitat de la desigualtat de gènere a la feina, la patronal ha normalitzat que les dones cobrin menys, donant menys valor a l’ocupació de sectors i treballs feminitzats, com el del comerç, hostaleria, les cures… I malgrat l’impuls de l’obligatorietat dels plans d’igualtat a l’empresa, aquesta continua amb poca sensibilitat i coresponsabilitat per erradicar la bretxa salarial. A Girona més del 90% de les empreses són petites (menys de deu treballadors), i els plans d’igualtat no hi incideixen. Cal apel·lar a la responsabilitat empresarial com un imperatiu social.

És necessari articular mecanismes per repartir els guanys socialment generats. Fer una aposta per augmentar els salaris i per una fiscalitat justa. Cal una aposta clara de l’administració i de les patronals per incentivar les millores en els sectors més tocats dels quals depèn l’economia gironina. Hem de canviar el model productiu cap a un de més just, amb menys desigualtats, de més qualitat.

A Girona s’ha de poder desenvolupar els projectes de vida amb dignitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA