Economia

La millora dels salaris i la contenció de preus marquen les manifestacions de l’1 de maig

CCOO i UGT exigeixen patronal pujada salarial i avisen que hi haurà mobilitzacions

L’Intersindical reclama un canvi del model productiu, jornades més curtes i que el sector energètic passi a ser públic

Els sindicats han sortit al carrer per celebrar l’1 de Maig i per fer sentir les seves reclamacions. La pujada de salaris per fer front a la crisi actual i l’increment de la inflació ha estat el nexe comú dels diferents col·lectius, que han omplert els carrers de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han exigit aquest Primer de Maig a les patronals que augmentin els salaris per combatre la inflació “desbocada” i evitar una major pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors que generi una nova recessió. A més han advertit que si no s’augmenten els salaris hi haurà mobilitzacions i augmentarà la conflictivitat laboral a Catalunya.

En declaracions als mitjans, el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha dit que les empreses “no poden dir que no poden” apujar sous. “Sense cap mena d’escrúpol, estan apujant preus”, ha afirmat, qualificant “d’insultants” els beneficis de Repsol en ple increment dels carburants. El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha avisat que un 27% dels catalans ho té “impossible” per fer front a l’augment de preus i ha demanat ajuts directes de 300 euros per als més vulnerables.

Defensa del català

Per la seva banda, el secretari general de l’Intersindical, Sergi Perelló, reclama un canvi del model productiu, reduir la jornada laboral i que el sector energètic passi a mans públiques després de l’escalada de preus dels darrers mesos per la invasió russa a Ucraïna. En el marc de la manifestació d’aquest 1 de Maig, el sindicat ha posat de relleu la precarietat de l’índex de pobresa, en què el 14% dels treballadors no arriben a finals de més i 1.600.000 persones es troben en el llindar de la pobresa: “Cal instaurar una renda bàsica universitat”, ha destacat, davant del canvi dels models productius en què irromp amb força la intel·ligència artificial. Perelló també reclama poder decidir el futur polític i defensar la llengua catalana com a vehicular.

La crisi del model energètic s’ha posat de manifest amb més duresa amb l’esclat de la guerra d’Ucraïna que “acabaran pagant els treballadors”, ha assegurat.

La secretària general de l’USOC, Maria Recuero, ha criticat aquest Primer de Maig els beneficis de les empreses energètiques en plena escalada de preus. “Denunciem públicament les energètiques que guanyen tants beneficis a costa de la societat, i el fet que ningú és capaç d’aturar-ho”, ha dit Recuero en una atenció a mitjans abans de la manifestació del sindicat per l’1 de maig. Els afiliats a l’USOC han protestat a l’avinguda Diagonal amb el passeig de Sant Joan sota el lema ’Regular preus, l’única sortida’. “La negociació col·lectiva està més que paralitzada i, on encara n’hi ha, es negocia a la baixa de l’IPC”, ha lamentat, exigint a governs i administracions públiques que actuïn per contenir preus i apujar salaris.

El sindicat CGT ha exigit una derogació “real” de les reformes laborals que “no han fet més que precaritzar el mercat laboral” amb la firma de convenis que fixin clàusules de revisió salarial que compensi la pujada de l’IPC, ja que s’estan signant pujades del 2% i l’IPC ja va pel 9%. Actualment només un 17% dels convenis recullen aquesta clàusula de revisió salarial. També han proposat la reducció de la jornada de treball perquè més gent pugui treballar, la derogació de les ’lleis mordassa’, i recursos humans, materials i econòmics per uns serveis públics i de qualitat per tothom.

El sindicat també denuncia que es demanen sacrificis a la classe treballadora, però les grans empreses no deixen de tenir uns beneficis “indecents” que no repercuteixen en la societat. A més, acusen a la classe política de “robar” diàriament a través de la corrupció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona