Economia

Pla de xoc europeu contra la dependència energètica de Rússia

Brussel·les xifra en 210.000 milions d’euros el cost de la desconnexió de l’energia russa

La CE proposa racionalitzar i limitar el preu del gas si Putin tanca l’aixeta

La Comissió Europea (CE) accelera la desconnexió energètica de Rússia. L’executiu comunitari va presentar ahir una estratègia que xifra en 210.000 milions d’euros les necessitats d’inversió per deixar de dependre dels combustibles fòssils de Rússia, una debilitat que en plena guerra d’Ucraïna està desbocant els preus a Europa. El pla REPowerEU inclou un ampli paquet de mesures que van des del curt al llarg termini per “aturar l’enviament de Rússia”. “Podem fer-ho”, va assegurar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la presentació del pla.

L’estratègia de l’executiu comunitari apunta a abordar tres nivells per reduir la dependència energètica de Rússia: estalviar energia, diversificar les importacions i accelerar la transició a una energia verda. Segons Brussel·les, l’estalvi energètic és la mesura “més ràpida i barata” per reduir la dependència de Rússia. Per aquest motiu, proposa incrementar l’objectiu d’eficiència energètica per al 2030 fins al 13%, quatre punts més respecte a la meta anterior.

Brussel·les també fixa que el 230 el 45% de l’energia consumida a la UE haurà de ser renovable, cinc punts més respecte a l’objectiu anterior. Per impulsar les energies renovables, la Comissió Europea torna a plantejar accelerar les autoritzacions a projectes d’infraestructures renovables, però també altres mesures com obligar que tots els edificis nous tinguin plaques solars d’aquí al 2029.

L’executiu comunitari assumeix que totes aquestes mesures costaran molts diners, però també contribuiran a estalviar 100.000 milions d’euros anuals, la quantitat que destina cada any la UE a importacions al país. Per tirar endavant les inversions, Brussel·les està disposada a destinar fins a a 300.000 milions d’euros no gastats, principalment del fons de recuperació.

Tall de l’aixeta del gas

El pla de la Comissió també preveu el pitjor dels escenaris: que Rússia talli l’aixeta del gas a Europa. En aquest cas, Brussel·les preveu la possibilitat de fixar un límit comú al preu d’aquest combustible, així com coordinar els racionaments de subministrament i mecanismes de solidaritat entre països per ajudar els que resultarien més afectats. Es tracta d’un mecanisme “d’últim recurs”, indiquen fonts comunitàries, per fer front al pròxim hivern si es materialitza el pitjor dels escenaris.

Amb tot, Brussel·les subratlla que seria una mesura temporal i insisteix en el rebuig a modificar el mercat elèctric de la Unió Europea tal com demanen alguns estats del sud, inclòs l’espanyol. “El disseny actual del mercat elèctric ofereix eines que protegeixen els consumidors finals de la volatilitat del mercat.” Entre les mesures addicionals que inclou el pla, i que Brussel·les ja havia posat anteriorment sobre la taula, hi ha que els governs redirigeixin els “beneficis caiguts del cel” que generen les elèctriques als consumidors vulnerables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA