La Borsa
Més valors
Economia

El sector eòlic demana a la Generalitat mesures per accelerar els expedients de projectes

Eoliccat apel·la a les recomanacions de la UE perquè la declaració d’urgència de la tramitació de projectes s’estengui als de fins a 50 MW

El sector eòlic català, representat en l’associació Eoliccat, demana a la Generalitat que, tot seguint les recomanacions de la UE en el seu pla REPowerEU, s’apliquin mesures urgents per simplificar tràmits i accelerar expedients de projectes d’energia eòlica, com ara que la declaració d’urgència de la tramitació de projectes de menys de 5 MW s’estengui als de fins a 50 MW.

Segons estima Eoliccat, la recent reforma del Decret 24/2021, a partir del DL 5/2022, ha estat una oportunitat perduda per incorporar normativament bona part de les propostes del Pla REPowerEU a Catalunya i agilitzar els projectes de renovables, ampliant l’abast de les mesures preses als parcs de fins a 50 MW. Aquesta modificació del DL 5/2022, que limita el seu efecte als projectes de menys de 5 MW, topa amb dos fets que dificulten la seva efectivitat: primerament, la capacitat i l’estat de la xarxa de distribució de mitja tensió per aquests projectes a Catalunya. En segon terme, la baixa rellevància, en termes de potència, que aquests projectes tenen en el conjunt dels objectius de la PROENCAT 2050: si prenem com a referent els presentats a l’empara del DL 16/2019, només un 3% de les propostes presentades eren projectes de menys de 5 MW, que sumaven 450 MW; mentre que gairebé 14.000 MW corresponien als de fins a 50 MW; una dada que posa de manifest que cal simplificar la tramitació en tots els projectes perquè la mesura sigui efectiva.

Des de l’aprovació del DL 24/2021, la Generalitat no tramita més que el 14% dels MW projectats que tenen com a finalitat subministrar electricitat renovable a Catalunya, davant al 86% que es tramiten via Ministeri. Per a Víctor Cusí, president d’Eolccat, “la urgent adopció del conjunt de mesures que proposa la Comissió Europea per accelerar la transició energètica és el termòmetre que permet valorar la voluntat i el compromís del Govern amb la transició energètica. De moment, tret de l’autoconsum, que en el conjunt de la demanda elèctrica té un molt baix impacte, el balanç és negatiu i l’evolució dels projectes no apunta a que Catalunya pugui abandonar els llocs de cua d’Europa en generació renovable”. Per a Cusí “amb les dades a la mà es pot afirmar que la transició energètica a Catalunya ens l’estan fent a Madrid.”

Eoliccat proposa que es generalitzi e la finestreta única per a la gestió de qualsevol tràmit davant qualsevol administració vinculada. Eoliccat exigeix terminis de resolució breus i clars, als que espugui aplicar el silenci positiu en cas de no resposta per part de l’administració. Per fer-ho factible es proposa que es reforci l’administració amb professionals qualificats interns o externs (certificadores, consultores o col·legis professionals) que resolguin els expedients. Eoliccat insisteix en la necessitat de la figura d’un comissionat per la Transició Energètica amb poder i capacitat per resoldre conflictes entre administracions i departaments.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ryanair cancel·la setze vols amb origen o destinació a Catalunya

Barcelona

Xec de 200 euros per a rendes baixes i transport més barat

barcelona

Gran Jonquera Outlet & Shopping ja disposa d’una botiga Querol

LA JONQUERA

Ryanair cancel·la quatre vols a Catalunya per la vaga

Barcelona

El govern espanyol aprova un paquet anticrisi de més de 9.000 milions d’euros

Madrid

Les agències veuen un estiu de recuperació dels viatges

BARCELONA
JORDI SOLÀ CODONY
PRESIDENT DE CORVE

“Hem acabat el cotxe nou i n’hi ha poc d’ocasió”

GIRONA

La Fageda, 40 anys mostrant que la inclusió és rendible

Santa Pau

Els treballadors de Ryanair fan sis dies de vaga

Girona