Economia

El dòlar supera l’euro per primera vegada en vint anys

La dada de l’IPC als EUA ha donat l’impuls definitiu a la divisa americana

La inflació s’ha situat en el 9,1%

L’euro continua caient i, l’endemà d’haver igualat el preu del dòlar, ahir, per primera vegada en dues dècades, la moneda comuna va cotitzar durant uns segons per sota de la divisa nord-americana. Només van ser un segons, ràpidament l’euro va recuperar posicions. Les expectatives que la Reserva Federal (Fed) nord-americana torni a apujar els tipus més ràpid del previst després de la preocupant dada de la inflació als EUA donada a conèixer ahir va donar l’impuls definitiu al dòlar per situar-se per sobre l’euro per primer cop en vint anys, mentre que el temor que una crisi energètica porti el bloc europeu a una recessió va enfonsar l’euro al seu nivell més baix des del 2002.

Les dades del govern dels EUA publicades ahir mostren un fort augment més ràpid de l’esperat en l’índex dels preus al consum en comparació del maig, impulsat per augments significatius en els preus de la gasolina.

Així, la inflació interanual als EUA es va situar en el 9,1% al juny, una taxa no vista des del novembre del 1981, segons l’Oficina d’Estadístiques Laborals dels EUA. En els últims dotze mesos, els preus de l’energia han pujat del 41,6%, l’encariment més alt de l’abril del 1980, mentre que en el cas dels aliments els preus van pujar en un any del 10,4%, el més gran increment des del febrer del 1981. Sense tenir en compte l’impacte dels aliments i de l’energia, la inflació subjacent als EUA de juny va ser del 5,9%.

Pel que fa a la taxa mensual, els preus van escalar 1,3% al juny, per sobre de l’1,1% esperat i tres dècimes més respecte a la dada mensual de maig, que va ser de l’1%.

El president dels EUA, Joe Biden, que va conèixer la dada només aterrar a Israel, va qualificar-la d’“inacceptablement alta”, però va afirmar que “també està desactualitzada”. En aquest sentit, va dir que en l’últim mes els preus de la gasolina han baixat.

La preocupant dada de la inflació posa pressió a la Fed, que s’encamina cap a una altra gran pujada de tipus al final de mes. La Reserva Federal ha pujat els tipus d’interès en les seves últimes tres reunions i ho ha fet de manera progressiva: 0,25 punts al març, 0,50 punts al maig i 0,75 punts al juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona