Economia

CCOO i la UGT demanen al govern que contingui la inflació

Volen participar en l’elaboració dels pressupostos per assegurar una “agenda social”

Demanen la gratuïtat del transport públic, un bo per la factura de la llum i més renda garantida de ciutadania

Els sindicats CCOO i la UGT van criticar ahir “la inacció” del govern català i van demanar un “pla de xoc” per fer front a l’impacte de la inflació. Entre altres coses, els dos sindicats majoritaris van dir que volen participar en l’elaboració dels pressupostos de la Generalitat de l’any que ve per assegurar-se que hi hagi una “agenda social”. Reclamen un bo social de 150 euros per les factures energètiques que complementi el bo estatal, la gratuïtat del transport públic que depèn de la Generalitat i ampliar els beneficiaris de la renda garantida de ciutadania. Els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, van deixar entreveure que després de vacances el malestar es pot traduir en manifestacions i vagues, tot i que van dir que el seu objectiu “no és muntar un gran conflicte sinó arribar a solucions”.

UGT i CCOO denuncien que la falta de control dels preus ha provocat una important pèrdua de poder adquisitiu en la majoria de la població i que la crisi financera i sanitària afecta les rendes més baixes, que han augmentat la seva vulnerabilitat. CCOO exigeix al govern espanyol i a la Generalitat que prenguin mesures per controlar els preus i perquè la pujada de la inflació tingui el menor efecte possible i demanen que els romanents pressupostaris de la Generalitat no es dediquin a reduir el dèficit públic sinó a afavorir que la població més vulnerable pugui fer front a la pujada de preus. L’UGT va criticar que les empreses hagin traslladat l’augment de preus “i una mica més” als seus productes i no hagin pujat els salaris.

Puja el salari brut

D’altra banda, ahir es va saber que el salari brut mitjà per treballador durant l’any passat va créixer del 8,1% respecte a l’any anterior, fins a situar-se en els 25.991,81 euros, segons les dades de l’Enquesta Anual de Cost Laboral de l’Instituto Nacional de Estadística. Pel que fa el cost no salarial, es va situar en els 9.022,60 euros, un 5,1% interanual més, i va deixar el cost net per treballador en els 35.014,41 euros, 7,3% més, mentre que el cost brut va ser de 35.171,50 euros. Dins del cost brut per treballador a Catalunya, el 73,90% pertany al salari, el 23,37% a les cotitzacions obligatòries, el 0,48% a les cotitzacions voluntàries, el 0,85% a les prestacions socials directes i l’1,40% a altres conceptes.

LA XIFRA

25.991
és el salari
brut mitjà a Catalunya el 2021, 8,1% més que el 2020, segons l’Instituto Nacional de Estadística


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA