Economia

La sequera fa avançar la verema en el raïm vermell

No suporten les altes temperatures i la falta d’aigua d’aquest any

Els pagesos asseguren que colliran menys quilos i que el raïm serà més petit per la duresa del clima

L’anunciat canvi climàtic ja és aquí. Els viticultors del Penedès, de la zona cava i d’alguns punts de l’Empordà s’han trobat aquest any començant la verema al mes de juliol, uns deu dies abans del que era habitual, per collir les varietats franceses: chardonnay i pinot noir. “Hem plantat varietats del nord poc avesades a les altes temperatures i això ens obliga a fer veremes excepcionals en la situació actual”, diu el coordinador del sector de la vinya d’Unió de Pagesos, Josep Marrugat. La verema d’aquest any portarà menys raïm i de gra més petit.

L’enòleg Roc Gramona explica que, en el seu cas, van començar a collir el 27 de juliol, una data rècord per al celler familiar, a causa de l’avançada maduració del pinot noir i el chardonnay, plantat en sòls molt prims que fan que el cep sigui especialment sensible al canvi climàtic.

Després de la sequera de l’any passat i amb la mateixa inèrcia durant l’hivern, la vinya ha patit molt i ha arribat a final de primavera amb unes temperatures extremament altes, que han provocat una maduració accelerada i avançada. Segons Gramona, el raïm no ha madurat tal com agrada als elaboradors, tot i que la sequera i les altes temperatures han permès controlar les plagues que hi va haver fa dos anys.

El director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, creu que unes pluges d’agost ajudarien a engreixar les varietats de cicle llarg. “Les pluges d’agost serien bones per a les parellades i sobretot per a les varietats negres”, diu Olivella. Segons ell, però, el sector s’ha de començar a adaptar a la nova situació. Si bé els conreus del Mediterrani han estat històricament exposats a cicles de dures sequeres, el nou context fa pensar també en rendiments baixos i problemes per elaborar vins frescos, pels problemes d’acidesa generats per les altes temperatures i la falta d’inversió tèrmica a les nits. I Olivella avisa d’un problema afegit: “Si les collites són més minses, s’hauran de revisar els preus del raïm”. Marrugat creu que no hi ha cap més opció.

LA FRASE

Encara que diguin que la qualitat del raïm és bona, la maduració no és com ens agradaria
Roc Gramona
Enòleg del celler gramona

LA FRASE

Si amb el nou clima no hi ha tants quilos, s’haurà d’equilibrar el preu del raïm o la vinya desapareixerà
Francesc Olivella
director del consell regulador de la do penedès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Can Bech ven salses gurmet als Estats Units

Palafrugell

El turisme frega els nivells prepandèmia a l’agost amb 2,5 milions de viatgers

Barcelona

Lleida reforça l’aposta pel model de bioeconomia

LLEIDA

L’encariment de l’energia amenaça el 25% de les pimes

barcelona

Riudellots vol engegar la primera àrea de promoció empresarial l’any vinent

RIUDELLOTS DE LA SELVA

Atorguen el premi Arjau d’Honor a Ferran Adrià

Roses

Abitare Kids inaugura la ‘boutique’ més gran d’Europa

Barcelona

La meitat de les pimes catalanes, en “risc de viabilitat” per l’encariment de l’energia

Barcelona

Els preus dels carburants continuen a la baixa

Barcelona