Economia

La inflació fa que les famílies mantinguin la despesa en vacances i posposin altres compres

Un informe del Banc d’Espanya afirma que les llars pobres baixen el consum i les riques retallen l’estalvi

La inflació ha obligat a bona part de les famílies a fer ajustos en les seves finances domèstiques. Segons un estudi del Banc d’Espanya (BdE) difós aquest dimarts, bona part de les llars de l’estat han optat per posposar grans despeses com la compra de cotxes, electrodomèstics i mobles i mantenir, en canvi, la despesa en oci i vacances. Tanmateix, les famílies més humils, a les que l’encariment de l’energia i la cistella de la compra els impacta més, han optat per retallar també el seu consum. Per contra, a les llars amb més ingressos s’ha optat per retallar el marge d’estalvi, que va créixer especialment durant la pandèmia a causa dels confinaments i l’impossibilitat de gastar en viatges i oci.

“Davant d’un augment de la despesa nominal en energia consumida a casa, les famílies amb un matalàs modest de liquiditat han reduït la despesa en altres béns. Aquestes famílies són, majoritàriament, les de rendes baixes. (...) En contraposició, les llars que disposen d’un matalàs de liquiditat més gran no han modificat de manera substancial els seus nivells de despeses en altres partides, que haurien finançat mitjançant una reducció temporal de les taxes d’estalvi”, resumeix el BdE.

Pel que fa a les perspectives de despesa, l’organisme apunta que la guerra ha afectat algunes partides a conseqüència del “deteriorament de la confiança i de la percepció de les llars sobre la seva situació patrimonial”. Aquest és el cas de la inversió en béns duradors, que habitualment es veu més afectada davant d’episodis de repunt a la incertesa, de deteriorament en la posició patrimonial de les famílies o de reduccions del seu poder adquisitiu.

D’acord amb aquest patró històric, el BdE constata que els consumidors han ajustat “a la baixa” les seves expectatives de despesa en equipament de la llar i en automòbils en els darrers mesos, i en particular des de l’inici de la guerra d’Ucraïna. En contraposició, les perspectives relatives a la despesa en vacances s’han continuat recuperant. Per nivells de renda, només el grup més pobre ha reduït enguany el seu pressupost en vacances, comparat amb el de 2021.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Foment, contra l’impost a les grans fortunes

BARCELONA

El TC anul·la la limitació d’horaris comercials de Catalunya

BARCELONA

L’Euríbor es dispara prop d’un punt al setembre fins al 2,233%, el nivell més alt des del 2011

Barcelona

Els ministres d’Energia de la UE acorden el primer paquet de mesures per rebaixar la factura de la llum

BRUSSEL·LES

Montero defensa que el paquet fiscal és de “sentit comú”

Madrid
economia

Hi haurà beneficis fiscals per a les rendes més baixes

El cost mediambiental del Bitcoin és similar al de la producció de carn

Washington

Corpinnat cull 5,7 tones de raïm

BARCELONA
Unió Europea

Acord per prorrogar 10 anys el règim d’accés dels pesquers a les aigües de la UE

Brussel·les