Economia

Estat espanyol

El govern espanyol defensa que l’informe del BCE no paralitza l’impost a la banca

Calviño assenyala que el gravamen està en el tràmit parlamentari i s’hi poden introduir esmenes per millorar-lo

Montero recorda que el dictamen del Banc Central Europeu no és vinculant i diu que ni qüestiona ni demana aturar la mesura

El govern espanyol ha assegurat aquest divendres que l’informe del Banc Central Europeu (BCE) crític amb el nou impost als beneficis extraordinaris de la banca no afectarà el desplegament del gravamen.

“Per descomptat que seguirem endavant amb aquest gravamen”, ha manifestat la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, en declaracions des de Londres. La també ministra espanyola d’Economia confia que l’impost “entri en vigor tan aviat com es pugui”.

La vicepresidenta ha assenyalat que el seu govern ja havia analitzat les consideracions que ara fa el BCE abans d’aprovar-lo. En aquest sentit, ha comentat que la valoració del banc emissor europeu “no és sorprenent” i tot el que diu són qüestions que “ja han estat considerades”.

Calviño ha indicat que l’impost està en tràmit al Congrés i, per tant, els grups poden afegir esmenes per “millorar el funcionament”

A més, ha recordat que les grans entitats financeres anuncien aquests dies “grans beneficis extraordinaris” que justifiquen l’impost. Segons ella, aquests beneficis fan que l’impacte del gravamen sigui “reduït” i “no posi en risc” la concessió de crèdit o el bon funcionament del sistema financer.

El Banc Central Europeu recomana al govern espanyol que realitzi una “anàlisi exhaustiva” de les conseqüències negatives que podria tenir sobre el sector l’impost que pretén imposar a la banca i si podria afectar la concessió de crèdits, entre altres riscos.

En aquest sentit, Calviño ha posat en valor que la llei incorpora un mecanisme de vigilància per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i el Banc d’Espanya per evitar que les entitats traslladin el cost de l’impost als clients.


Montero: “És de justícia”
En la mateixa línia, la  ministra espanyola d’Hisenda, María Jesús Montero, ha subratllat que el dictamen del BCE “en cap no posa en qüestió ni demana la paralització” de l’impost a la banca, sinó que hi fa recomanacions i suggeriments.  “L’informe no és vinculant i, com amb tots els informes facultatius, el govern d’Espanya l’atendrà”, ha garantit.

Montero ha explicat que el BCE es dedica a vetllar per la salut i el rendiment de les entitats financeres i que el govern espanyol té en el primer pla la “salut i el benestar” de les persones.

La titular d’Hisenda ha argumentat que en un moment d’especial dificultat és imprescindible que aquelles empreses que obtenen majors beneficis, siguin elèctriques, energètiques, entitats financeres o altres, facin “esforç addicional” perquè l’administració pugui ajudar les famílies treballadores i de classe mitjana a transitar la crisi. “És de justícia que aquells qui tenen més capacitat econòmica aportin més, i les energètiques i les entitats financeres estan tenint rècord de guanys”, ha remarcat.

La ministra ha carregat contra l’actitud del PP i la seva política fiscal. Ha acusat el principal partit de l’oposició de tenir com a “únic objectiu desgastar” el govern i arribar a la Moncloa a “qualsevol preu i sense tenir en compte el patiment” de la ciutadania. “En política fiscal s’ha quedat sense projecte i sense arguments després del que ha passat al Regne Unit, [el PP] només aportava la rebaixa fiscal que ha estat castigada pels mercats”, ha reblat.

La socialista ha retret al líder del PP, Alberto Núñez Feijoó, que ahir “va tornar a mentir” quan va dir que la deducció per la compra d’habitatge la va suprimir el govern de Pedro Sánchez, quan “va ser l’executiu de Rajoy” el 2013. Segons ella, o el popular “no sap o menteix sabent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona