Economia

L’OPEP+ manté la producció actual de petroli després del topall del preu ris imposat per la UE

L’aliança de 23 països exportadors de cru opta per la prudència davant la situació del mercat

L’aliança OPEP+, que consta de 23 països i està liderat per l’Aràbia Saudita i Rússia, ha optat aquest diumenge per mantenir retallat el bombeig durant el 2023. I ho ha decidit un dia abans de l’entrada en vigor de l’embargament europeu al cru rus i dos dies després de l’adopció d’un topall al preu del mateix.

En una declaració conjunta en acabar una videoconferència, els ministres dels tretze socis de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i deu nacions productores independents, entre les quals hi ha Rússia, han reafirmat la seva anterior i polèmica decisió de retirar del mercat dos milions de barrils diaris de cru.

Després de la retallada del 2% de l’oferta petroliera mundial, que va ser el més important adoptat pel grup des de l’abril del 2020 i va causar el malestar sobretot a Washington, el nivell del bombeig del grup va quedar establer en 41,85 milions de barrils diaris (mbd).

Aquesta quota exclou les extraccions dels socis de l’OPEP de Veneçuela, Iran i Líbia, exempts del compromís de limitar la seva producció degut a les caigudes involuntàries que ha patit la seva indústria petrolífera arrel de conflictes i sancions.

La cautela ha tornat a imposar-se en el si de l’OPEP+ un dia abans que entri en vigor l’embargament a totes les importacions de cru des de rússia amb el que la UE espera reduir els ingressos amb els Moscou finança la guerra a Ucraïna.

A això s’hi ha d’afegir l’inèdita decisió, adoptada pels països de la UE i el G7 i Austràlia, de topar el preu del barril rus en un màxim de 60 dòlars. El Kremlin ha assegurat que tallarà les seves vendes als països que apliquin a+quest topall.

Quan el 5 d’octubre es va acordar en una reunió a Viena la reducció de dos milions de barrils diaris de cru, va sorprendre els mercats pel seu gran volum i va impulsar d’immediat un marcat augment dels preus del petroli, provocant la ira de les nacions consumidores.

En la seva declaració final de l’OPEP+ d’aquest diumenge, els ministres han assegurat que la rebaixa del bombeig “va ser impulsada exclusivament per consideracions de mercat”, l’evolució del qual recentment ha demostrat que era “necessària i correcta per a estabilitzar els mercats mundials de petroli”.

També han remarcat que seguiran “adherint-se a l’enfoc de ser proactius i preventius”, disposats a “reunir-se en qualsevol moment” per a prendre mesures addicionals immediates si és necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona