Economia

Prop d’un milió i mig de catalans es podria beneficiar del xec de 200 euros

Les patronals del gran consum lamenten que no s’hagi inclòs el peix, la carn i els iogurts en la rebaixa de l’IVA

Gestha celebra la supressió de l’IVA als aliments bàsics però avisa que no resoldrà l’alça de preus

El xec de 200 euros per a les llars amb ingressos inferiors als 27.000 euros a l’any podrien beneficiar fins a 1.485.260 catalans, segons els tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha). Es tracta d’una de les mesures anunciades aquest dimarts pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el nou paquet anticrisi i que Gestha ha valorat positivament ja que pot suposar injectar més de 1.300 milions d’euros a les llars vulnerables. Tot i així, proposa crear dos tipus de xec; un per a famílies amb ingressos inferiors als 14.000 euros i un altre per als que tenen ingressos entre els 14.000 i els 27.000 euros. Els tècnics d’hisenda també aplaudeixen la supressió de l’IVA dels aliments bàsics però avisen que no resoldrà l’alça de preus.

Patronals gran consum

Les patronals del gran consum han celebrat la rebaixa de l’IVA fins al 0% dels aliments bàsics i del 10% al 5% en el cas de l’oli i la pasta però han lamentat que no s’hagi inclòs el peix, la carn i els iogurts ja que són “una part fonamental de la dieta mediterrània”. A més, constaten que l’executiu no hagi tingut en compte el “sobreesforç” que suposarà per al sector el canvi en els productes afectats amb tan poques hores de marge. Les patronals consideren que les mesures tindran un “impacte directe i positiu en les butxaques dels consumidors” i recorden que el sector està fent un “esforç extraordinari per esmortir el fort impacte” de l’augment del preu de l’energia i les matèries primeres en la producció i distribució dels aliments.

Els aliments inclosos com a primera neessitat són el pa, les farines panificables, la llet, el formatge, els ous, la fruita, les verdures i hotalisses, les llegums, les patates i els cereals. Tot ells no tindran IVA en els pròxims sis mesos mentre que en el cas de l’oli i la pasta es reduirà del 10% al 5%.

Les patronals del gran consum ACES, AECOC, ANGED, ASEDAS i FIAB també consideren que el xec de 200 euros per a les llars amb rendes inferiors als 27.000 euros també ajudarà a contenir els efectes de la inflació en aquest col·lectiu.

Autònoms

L’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) ha criticat les mesures i ajudes del nou paquet anticrisi del govern espanyol per “oblidar” els autònoms. “És insuficient i som els grans oblidats”, ha lamentat el president d’ATA, Lorenzo Amor. “S’han anunciat noves partides de l’ICO per a empreses molt castigades com són la ceràmica de Castelló, però ni una paraula sobre rebaixar retencions per als autònoms o els pagaments a compte com hem sol·licitat”, ha assenyalat Amor. “Seguirem avançant uns diners que no tenim durant almenys un any. Som la financera de l’Estat”, ha apuntat el president d’ATA, que també ha mostrat recels amb la pròrroga de la congelació dels lloguers durant sis mesos més i del límit del 2%.

CCOO

CCOO de Catalunya ha valorat positivament les mesures i ajudes del nou paquet anticrisi anunciat pel govern espanyol, però amb algunes reticències. “És positiu i necessari, però té alguna insuficiència”, ha assenyalat el sindicat, que ha lamentat que s’hagi aprovat sense cap tipus de diàleg social. CCOO veu “raonable” l’eliminació de la bonificació general de 0,20 cèntims per litres de combustible, però alerta sobre la reducció de l’IVA del 10 al 5% d’oli i pasta, i l’eliminació de l’IVA en els aliments de primera necessitat. “Qualsevol baixada d’impostos ha de garantir que repercuteix en una reducció proporcional de preus, i no en una millora dels excedents i els marges empresarials”, ha apuntat el sindicat liderat per Javier Pacheco.

PImec

La patronal de petita i mitjana empresa catalana PIMEC ha sol·licitat al govern central que dugui a terme més mesures que serveixin per protegir l’activitat econòmica i l’ocupació, i que lluitin contra la inflació i ajudin a millorar la competitivitat. La patronal ha valorat les mesures adoptades avui, però ha qüestionat que se segueixi sense autoritzar l’increment de preus dels contractes i altres instruments de relació pública i privada de les administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA