Economia

El ‘boom’ del turisme rural

L’any passat les cases rurals van allotjar 487.766 persones, un 3,18% més que abans de la covid, i van tenir 1.259.242 pernoctacions

Un 41% dels usuaris es consideren ecoturistes i fan turisme responsable i sostenible

A Catalunya hi ha 2.584 cases de turisme rural i 20.917 places

L’any 2022, les pernoctacions en establiments de turisme rural van créixer un 16% a Catalunya, segons dades de l’Enquesta d’ocupació en allotjaments de turisme rural publicades aquest primer de febrer per Idescat. Segons l’origen dels viatgers, les pernoctacions del turisme interior van augmentar un 3,1%: les dels viatgers catalans van créixer un 1,4% i les dels viatgers procedents de la resta de l’Estat un 40,4%. Les pernoctacions del turisme estranger també van augmentar un 150,2% respecte a un any enrere, cosa lògica si es té en compte les enormes restriccions que encara hi havia el 2021 per culpa de la pandèmia.

El turisme rural a Catalunya “està totalment consolidat, hem tornat a les ocupacions que teníem el 2019 o fins i tot millors, i encara podem créixer”, assegura Carles Barcons, president de la Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya, Turalcat, que assegura que aquest tipus d’establiments turístics “són clau a l’hora de fixar la gent al territori” i dinamitzar i assegurar la feina de moltes explotacions. “Els clients de les cases rurals són, alhora, compradors dels productes que es fan a les explotacions rurals”, diu Barcons. I, efectivament, el turista de casa rural, majoritàriament familiar, aprofita la seva estada per conèixer el territori, el seu patrimoni i les tradicions i genera una experiència significativa de gaudi de l’entorn i la natura.

L’any 2022, segons dades de la direcció general de Turisme, en aquest tipus d’establiment s’hi van allotjar 487.766 persones, un 3,18% més que abans de la covid, que van fer 1.259.242 pernoctacions.

El turisme rural, que també va suportar moltes restriccions durant la pandèmia, va ser una de les destinacions més utilitzades. “Sí que vam patir durant la pandèmia, però potser menys que altres allotjaments turístics pel fet de ser establiments petits, on hi podia haver una família o un grup sol, i en estar enmig de la natura la gent ho va valorar molt”, manté Barcons.

Un 86% dels usuaris del turisme rural es consideren viatgers ecoturistes, segons l’últim Informe de Sostenibilitat de l’Observatori de Turisme Rural, el projecte de recerca de turisme rural impulsat per EscapadaRural (portal de reserves), CETT-UB (Centre Universitari de Turisme, Hoteleria i Gastronomia adscrit a la UB) i Netquest (experts en estudis i enquestes). Segons aquest estudi, la sostenibilitat és un dels aspectes més importants per als viatgers que practiquen el turisme rural. Un 41% dels usuaris que es consideren ecoturistes valoren gaudir de la naturalesa de manera responsable com un aspecte prioritari en triar les seves vacances. Aquest estudi revela també que un 58% dels allotjaments rurals afirmen que ja ofereixen una activitat turística sostenible, un 26% estan en vies d’implantar-la i un 73% afirmen que és atractiu tenir una oferta orientada a l’ecoturista.

El problema que té molta gent que va a treballar en zones de muntanya molt turístiques, la Val d’Aran o la Vall de Boí, per exemple, i no troba lloc per viure pels alts preus del lloguer “no és degut a les cases rurals, sinó més aviat als apartaments turístics”, diu Carles Barcons. Com a les ciutats, també a les zones rurals molts propietaris prefereixen llogar per setmanes o dies els seus apartaments als turistes que a una família o una persona per a una estada llarga. El president de Turalcat, Carles Barcons, sí que explica que després de la pandèmia, quan algunes cases rurals no van poder aguantar, algun propietari “va canviar la classificació de casa rural per passar a la d’habitatge d’ús turístic al camp”, que és, bàsicament, un canvi de sistema fiscal i una diferent gestió. Per gestionar una casa de turisme rural –diu Barcons– “el propietari ha de ser autònom i viure al municipi o municipi limítrof a la casa. Al contrari, un propietari d’un habitatge d’ús turístic pot viure fora i no cal ser autònom, entre altres particularitats...”.

Com són les cases

A Catalunya hi ha 2.584 establiments de turisme rural, que sumen més de 20.917 places, segons Turisme. Aquests allotjaments inclouen diferents tipologies: des de cases de poble fins a masies aïllades. En el cas de les cases de pagès o agroturismes, el titular, pagès professional, obté rendes agràries, ramaderes o forestals, i els usuaris que s’hi allotgen poden complementar la seva experiència compartint les tasques i activitats pròpies de l’explotació agrària.

Una altra categoria són els allotjaments rurals; en aquest cas, la persona titular no està obligada a obtenir rendes agràries. Segons Turisme, tant pel que fa a les cases de pagès o els agroturismes o allotjaments rurals hi ha quatre modalitats: masia (es comparteix la casa amb els titulars i està situada fora del nucli de població), masoveria (casa aïllada que s’ofereix sencera i no es comparteix amb els titulars), casa de poble compartida i casa de poble independent (dins del nucli de població).

3,8 milions de turistes als càmpings durant el 2022

Els càmpings catalans van atraure 3,8 milions de viatgers durant el 2022, un 14% més que el 2019 (3,3 milions) i les pernoctacions es van situar un 8,4% per sobre dels registres prepandèmia, fins a les 18,6 milions, segons l’INE. Disset càmpings catalans, han entrat a la llista dels millors d’Europa segons l’ANWB i l’Adaca, les associacions automobilístiques més importants d’Alemanya i els Països Baixos, i un càmping català, el Càmping & Resort Sangulí Salou de Tarragona ha estat reconegut en la categoria de càmping familiar més agradable prop del mar, i tres establiments més han quedat finalistes.

Lleida i Tarragona baten rècord d’allotjaments

L’allotjament turístic de Lleida ha tancat el 2022 amb el “millor resultat de la història”, amb un increment d’un 2,56% de viatgers i d’un 9,71% en pernoctacions en relació amb el 2019. Les pernoctacions als càmpings han pujat un 31% i en el turisme rural un 28%, a més d’un 9,7% als apartaments turístics. Els hotels van registrar més de 2 milions de pernoctacions per primera vegada. Tarragona va superar el milió i mig de pernoctacions un increment d’un 87%. L’increment d’oferta dels càmpings ha estat un dels principals motius del creixement. Els càmpings han incrementat un 109% les pernoctacions.

La Molina estrena per fi la gran pista Barcelona

L’estació d’esquí de la Molina, gestionada per FGC, va poder estrenar per fi aquest divendres la renovada pista Barcelona, la seva gran aposta d’aquesta temporada, concebuda per posar la instal·lació en el mapa del descens de competició internacional i que, fins ara, romania tancada per falta de neu.

Referent de l’‘slow tourism’

Catalunya vol esdevenir un referent en slow tourism, turisme responsable i sostenible que posa l’èmfasi a promoure i involucrar les economies locals per donar a conèixer experiències turístiques culturals i naturals, tot respectant els llocs visitats. Per aquest motiu, en el marc del projecte europeu ENI CBC MED Med Pearls, el Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), dona subvencions a la creació de productes turístics que responguin a aquesta filosofia. El projecte Med Pearls estableix que els productes s’hauran de desenvolupar en zones de baixa densitat turística però amb molt de potencial per a l’slow tourism. Sota aquests criteris, l’Agència Catalana de Turisme ha escollit les zones de l’Anoia, les Garrigues i la Ribera d’Ebre per entrar a formar part dels plans pilot del projecte. Es crearan un total de sis productes turístics slow tourism.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona