Economia

ECONOMIA

Entren en vigor els acords comercials post-Brexit del Regne Unit amb Austràlia i Nova Zelanda

Eliminen gairebé tots els aranzels als productes que s’intercanvia Londres amb Canberra i Wellington i, entre altres beneficis, donen més facilitats migratòries entre els tres països

Els tractats de lliure comerç (TLC) entre el Regne Unit i Austràlia i Nova Zelanda, els primers negociats per Londres després del Brexit, han entrat en vigor aquest dimecres. Els acords eliminen gairebé tots els aranzels als productes que s’intercanvia el Regne Unit amb ambdós països i, entre altres beneficis, donen més facilitats migratòries, entre els tres països, amb forts llaços històrics.

Austràlia i Nova Zelanda van subscriure els acords el desembre del 2021 i el febrer del 2022 respectivament i són els primers que el Regne Unit va començar a negociar des de zero i va signar després de la seva sortida de la UE. Tot i així, no van ser ratificats pels parlaments australià i neozelandès fins el novembre del 2022 i pel britànic el març d’aquest any.

Aquests TLC, que se sumen als subscrits per Londres amb Tòquio i Seül, que entraran en vigor el 2020 i el 2021, respectivament, busquen intensificar el comerç britànic a l’estratègica regió de l’Indopacífic, on té contactes també amb l’Índia, que esdevindrà la tercera economia mundial abans d’aquesta dècada.

Per a Austràlia, l’acord suposa que un 99% dels productes del país entrin al mercat britànic sense haver de pagar aranzels, mentre que els d’alguns productes carnis o làctics s’eliminaran progressivament durant els propers deu anys i facilitats migratòries per als empresaris, professionals i per als joves adults d’ambdós països, amb visats de turisme i treball, entre altres mesures. L’intercanvi de béns bilaterial amb el Regnen Unit, el quinzè soci comercial d’Austràlia i un aliat estratègic a l’aliança de seguretat AUKUS, que inclou també els EUA, va ser de 10.000 milions de dòlars australians —uns 6.077 milions d’euros— el 2022, segons dades oficials citades per Efe.

Pel que fa a Nova Zelanda, l’acord elimina els aranzels al 99,5% dels seus productes, mentre que, igual que en el cas d’Austràlia, els carnis i làctics tindran una reducció progressiva dels aranzels en un període de 50 anys, segons un comunicat publicat per l’executiu de Wellington. El Regne Unit és el setè soci comercial de Nova Zelanda amb un intercanvi comercial bilateral de 5.300 milions de dòlars neozelandesos —uns 2.980 milions d’euros—, segons fonts oficials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona