Economia

Catalunya pateix un dèficit d’inversió en infraestructures de 40.000 milions des del 2009

Foment del Treball reclama una reunió urgent d’Estat i Generalitat per al traspàs íntegre de Rodalies

Sánchez Llibre preveu “un nou cicle” i la fi de la Barcelona “del decreixement i del no al progrés” amb la victòria de Trias

Foment del Treball ha actualitzat les dades sobre la manca d’inversió a Catalunya des del 2009 fins al 2022 i la infradotació d’inversió pública del conjunt de les administracions, gràcies a un informe elaborat conjuntament amb la Cambra de Contractistes i que situa aquest dèficit en 40.000 milions d’euros. Entre altres mesures, la patronal ha demanat una cimera d’urgència entre la Generalitat i el govern espanyol en què es reclami el traspàs íntegre de Rodalies. “Si totes dues parts tenen la voluntat d’efectuar el traspàs, que ho facin de manera immediata per respecte als 300.000 usuaris diaris de Renfe a Catalunya”, ha apuntat el president de Foment, Josep Sánchez Llibre.

Per començar a redreçar les infraestructures catalanes, Foment creu que caldria una inversió recurrent equivalent al 2,2% del PIB, “basada en una planificació realista i que s’executi en el temps i forma planificada, de manera que es garanteixi el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania”.

Al seu torn el president de la Cambra de Contractistes, Lluís Moreno, ha assenyalat que “una anàlisi sobre les infraestructures a quinze regions europees similars a Catalunya, mostra que la dotació i la inversió d’infraestructures de mobilitat al país és “manifestament pobre” en carreteres, que es compensa en part amb la major dotació que hi ha d’autopistes. L’estudi informa que també hi ha “un gran dèficit a nivell comparatiu en l’àmbit de ferrocarrils i encara més en relació al port, pel que fa a passatgers i mercaderies, i l’aeroport en mercaderies”.

A tall d’exemple, l’estudi de Foment i la Cambra de Contractistes indica que actualment la producció elèctrica amb fonts d’energia renovable se situa al voltant del 17% del total, lluny del 45% que es produeix a l’Estat, i que per tant, caldria multiplicar per cinc la potència d’energia eòlica i per 20 la solar fotovoltaica el 2030 per complir amb els objectius i compromisos establerts amb les renovables i la transició energètica de la Generalitat. La patronal calcula que “si s’hagués fet una inversió addicional de 10.000 milions d’euros durant els darrers anys en col·laboració publico-privada, es podria haver construït una infraestructura d’energia molt propera a la necessària de cara a assolir els objectius marcats per a 2030”.

Finalment, preguntat per la seva valoració de les municipals a Barcelona, Sánchez Llibre ha saludat amb satisfacció la victòria de Xavier Trias. El president de la patronal no ha estalviat elogis al candidat guanyador i ha augurat que amb ell s’obre un “nou cicle” de creixement econòmic i polític a Barcelona i la fi d’un període en què la ciutat, ha remarcat, ha estat enfocada al decreixement i “al no als cotxes, als avions i al turisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA