Economia

ESTATS UNITS

El Senat dels EUA també aprova augmentar el sostre de deute

S’evita així que el país entre en suspensió de pagaments

El proper pas és la signatura de la norma per part del president nord-americà, Joe Biden

La secretària del Tresor, Janet Yellen, ha criticat l’ús del sostre de deute per negociar

Els Senat dels EUA, sota control demòcrata, va aprovar aquest dijous, només un dia després que ho fes la cambra baixa —en mans dels republicans—, l’acord al qual van arribar el president del país, Joe Biden, i el de la cambra baixa, Kevin McCarthy, per augmentar el sostre de deute, evitant així que el país entri en suspensió de pagaments. El projecte de llei es va aprovar per 63 vots a favor i 36 en contra i ara passarà a mans del mandatari nord-americà, que l’haurà de signar. Les aprovacions s’estan fent in extremis, ja que el 5 de juny és la data marcada pel Departament del Tresor en què el país hauria pogut incórrer en un impagament del seu deute nacional. “Els EUA poden respirar tranquils perquè amb aquest procés estem evitant la suspensió de pagaments”, ha dit poc abans de la votació el líder de la majoria demòcrata a la cambra, Chuck Schumer, segons Efe.

La mesura suspèn el sostre de deute per als propers dos anys, fins després de les eleccions presidencials del novembre del 2024 i, en concret, suspèn l’actual límit de deute de 31,4 bilions de dòlars fins l’1 de gener del 2025.

A canvi, segons l’acord assolit durant el cap de setmana entre Biden i McCarthy contempla, entre altres mesures, els límits de despesa en programes finançats pel Congrés en àmbits com la sanitat, l’educació, la justícia o la protecció mediambiental. També endureix els requisits de treball per accedir a prestacions socials, com els cupons d’aliments, i rescindeix 28.000 milions de dòlars no gastats que havien estat assignats a programes d’ajuda per la pandèmia. En paral·lel, retalla part dels nous fons destinats a la Hisenda pública per reassignar-los a partides que no siguin de defensa i preveu la represa dels pagaments per part dels estudiants universitaris del deute que tinguin acumulat. En virtut d’aquest pacte, la despesa que no sigui de defensa es mantindrà igual a l’any fiscal 2024 i augmentarà l’1% l’any fiscal 2025.

Després de la votació, Schumer ha defensat el projecte per assolir tres objectius “extremadament importants”: evitar una suspensió de pagaments, preservar la majoria de les inversions aprovades per Biden fins ara i eliminar les propostes més extremistes dels republicans.

El president nord-americà, Joe Biden, ha afirmat en un comunicat emès poc després de la votació que espera signar la norma “com més aviat millor” i ha anunciat que aquest divendres farà un discurs sobre el tema. També ha celebrat l’aprovació del pacte la secretària del Tresor, Janet Yellen, en un comunicat en què ha criticat l’ús del sostre de deute per negociar. “Segueixo creient que la fe i el crèdit dels EUA mai no s’haurien d’usar com a moneda de canvi”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona