Economia

Arrenca la 25a edició del Saló de la Logística amb més de 650 empreses

La fira està marcada per la reinvenció tecnològica i l’aposta per la sostenibilitat de la logística

El Saló Internacional de la Logística (SIL) de Barcelona ha obert aquest dimecres la seva 25a edició amb més de 650 empreses participants, un 40% internacionals, que inclourà més de 150 presentacions i amb la previsió d’assolir el rècord de superar els 20.000 assistents.

L’esdeveniment organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), que s’allarga dins divendres, preveu tenir un impacte econòmic a la ciutat i a l’àrea metropolitana de més de 40 milions d’euros.

Segons informa l’ACN, durant la inauguració, que ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa, Roger Torrent, i la ministra de Transports, Raquel Sànchez, el president del SIL, Pere Navarro, ha assegurat que la logística es troba immersa en un procés d’innovació “constant” i encara com a principal repte la mobilitat sostenible. Les empreses del sector s’estan adaptant als nous requisits del context, marcat pel comerç electrònic i l’increment de la distribució d’última milla i també a les noves tecnologies. En aquest sentit, ha assegurat que la irrupció de la intel·ligència artificial (IA) en el sector que s’ha fet palesa als passadissos del congrés facilita el tractament de dades i la robotització.

Així, una de les propostes relacionades amb la IA que s’ha pogut veure al recinte de Fira de Montjuïc és l’empresa Estoko Logistics, que ha desenvolupat un assistent de l’estil del ChatGPT que genera un mapa amb propostes sobre on és més idoni i eficient emmagatzemar mercaderies.

El SIL també ha posat la mirada en la descarbonització de la logística i també en la descongestió de les ciutats, que s’han vist inundades per furgonetes de tota mena que entreguen paquets a tota hora. “Necessitem una distribució urbana de mercaderies eficient i que generi menys externalitats negatives sobre el trànsit i el medi ambient. Això requereix, sens dubte, apostar per la innovació per evitar que els circuits de repartiment facin més quilòmetres dels necessaris”, ha dit la tercera tinenta d’alcaldia de Barcelona en funcions, Laia Bonet, a la inauguració del congrés.

Estudi Pimec

El sector de la logística va patir un retrocés del 19,5% durant la pandèmia, pràcticament el doble que el registrat per l’economia catalana, segons un informe que ha presentat la patronal Pimec al Saló Internacional de la Logística (SIL) recollit per Efe.

L’informe apunta que la contribució del sector a l’economia catalana va passar de 27.059 milions el 2019 a 21.748 milions el 2020. La productivitat de la logística, mesurada en euros per lloc de treball, va passar de 60.914 euros el 2019 a 53.318 euros el 2020, cosa que representa una caiguda del 12,5%, fet que contrasta amb l’evolució positiva registrada al conjunt de l’economia en el mateix període.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci