Economia

El galimaties legal passat pel traductor

Pictolex fa comprensible el recargolat llenguatge de contractes i normatives

Carlota Albanell es va haver d’enfrontar l’estiu passat a un dilema difícil: escollir entre l’estabilitat de per vida que li garantia la plaça de funcionària de tècnic superior que acabava d’aprovar i la incertesa d’engegar una empresa pròpia. Finalment, va triar la segona opció i va posar en marxa Pictolex: “Vaig pensar que encara era jove i que si no em llançava a la piscina ara, ja no ho faria. Convertir-me en emprenedora no entrava en els meus plans, però va anar així”, diu Albanell.

La jove advocada i economista, que complirà 30 anys al setembre, va decidir crear una empresa que fes comprensible per a tothom el farragós llenguatge legal que trobem en contractes, línies d’ajudes, normatives i un llarg etcètera.

“Sovint els termes que s’utilitzen en el llenguatge legal resten transparència a empreses i administracions, la qual cosa genera més costos de negociació, processos més llargs i limitacions per al consumidor. El llenguatge no està pensat per a l’usuari”, diu Albanell. Així que va començar a investigar i va descobrir que aquestes traduccions del dret cap al llenguatge més comprensible i visual es van començar a utilitzar a Sud-àfrica per a població analfabeta o amb molt poca base cultural i s’han anat estenent a Europa en els darrers anys. A casa nostra, però, és encara una pràctica molt poc utilitzada.

A principis del 2021, el primer text que va traduir del llenguatge legal a un llenguatge planer per ajudar un conegut, el va plasmar en un còmic, i el resultat va ser millor del previst. Després d’aquella experiència, el cap d’Albanell va començar a bullir-li per idear com podia convertir aquesta acció puntual en un negoci propi. Així que durant mesos va compaginar la seva feina a la funció pública amb la formació en emprenedoria.

“Vaig formar part del programa Explorer per a universitats del Banco Santander a través de la UPF, i al juliol del 2022 vaig deixar la Generalitat per dedicar-me exclusivament a Pictolex”, explica la fundadora.

De moment, s’ha focalitzat a buscar com a clients administracions públiques i empreses del sector consum -especialment aquelles en què el ciutadà té al darrere una protecció legal que les obliga a comunicar-se de la manera més transparent possible-, i els clients li van arribant.

Ara, Pictolex ofereix el seus serveis de manera més aviat artesanal, amb un dissenyador gràfic i la mateixa fundadora desenvolupant cada projecte, però els plans de la firma són que a mesura que vagin validant el mercat, començaran la cursa per buscar més finançament amb la fita de desenvolupar una tecnologia pròpia que automatitzi el procés de simplificar el llenguatge i el faci escalable. “Aleshores ens assegurarem la monetització del servei mitjançant el sistema de quotes”, diu Albanell.

Pictolex, que té la seu a Figueres, després que Carlota Albanell es presentés a un programa d’impuls a l’emprenedoria a l’Empordà, busca per a aquest 2023 un soci que l’acompanyi en el desenvolupament tecnològic que previst per al seu negoci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona