Economia

Els preus de lloguer arriben al màxim històric a la demarcació

Els preus de lloguer a la demarcació de Girona han arribat al màxim històric aquest 2023, segons un estudi de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona. Així, en el global de l’any, totes les poblacions analitzades (Girona, Figueres, Olot i la zona de costa) han viscut un encariment del preu del lloguer, si bé les xifres varien de manera dispar.

En el cas de la capital gironina, el rècord va arribar al tercer trimestre de l’any quan es pagaven 800 euros de mitjana al mes. Aquest increment a l’alça es va corregir en l’últim trimestre i el 2023 es va tancar amb 722,66 euros mensuals,. Això implica un 4,2% més del que es pagava mensualment el 2022 per tenir un pis a la ciutat.

Olot ha estat la ciutat on han crescut més els preus de lloguer i tenir un pis arrendat ha costat un 12,1% més del que costava el 2022. El 2023 es va tancar amb un preu de lloguer de 583,53 euros de mitjana, uns 60 euros més que a finals del 2022 (520,60 euros). L’increment més important es va produir entre el tercer i el quart trimestre, quan el preu va créixer 40 euros.

Figueres és la segona ciutat analitzada amb un increment més elevat, en què llogar un pis el 2023 ha resultat ser un 9,3% més car que haver-ho fet l’any anterior. L’any es va tancar amb un preu de 577,90 euros de mitjana. En l’últim trimestre la ciutat també ha fixat el màxim històric en el mercat del lloguer.

A la zona de la costa la variació del preu del lloguer va ser del 2,3%, és el creixement més petit en l’últim any. Tot i això, en el darrer trimestre es va assolir un sostre de preu del lloguer en les poblacions situades entre Sant Feliu de Guíxols i Palamós, amb un preu mig de 725,81 euros . A finals de 2022 el preu del lloguer era de 705,98 euros de mitjana. En la comparativa trimestral, el lloguer va augmentar un 6% entre el tercer i el quart trimestre.

Menys contractes

Mentre els preus dels lloguers s’enfilen, s’ha reduït el nombre de nous contractes concertats. Això és un reflex de la dificultat per accedir als habitatges de lloguer generat per una baixa oferta d’immobles i una escalada de preus. Durant el 2023 el nombre de contractes s’ha reduït en totes les demarcacions. La reducció més important la trobem Figueres amb un descens de l’ordre del 16,9%. Girona i Olot presenten una baixada similar, del 12,2% i el 12% respectivament. A la zona de costa la disminució no és tan significativa, en un descens de contractes de 4,2%.

Tendència alcista

En els darrers cinc anys, els lloguers a la demarcació de Girona tenen una clara tendència alcista. La població on s’ha encarit més el preu de lloguer és Olot, amb un increment del 30% en els últims cinc anys. Està seguit per la zona de la costa on el preu mitjà de lloguer trimestral ha augmentat un 25%. Mentre que a Figueres s’ha registrat un ascens del 22% i a Girona un 15%. Totes les poblacions també han superat els preus de lloguer previs a la crisi immobiliària del 2008. A Girona, el preu del lloguer s’ha incrementat en 193,84 euros (un 34,05% més). A Olot el lloguer s’ha encarit en 115,56 euros, (un 26,69% més). A la costa la variació ha estat del 19,27%, és a dir, uns 114,16 euros més; entre que a Figueres els lloguers només han augmentat en 43,14 euros (un 8,5%.) .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona