Economia

economia

Hibridar tecnologies, clau per evolucionar cap a una indústria més intel·ligent i sostenible

La fira Advanced Factories ha arrencat amb més de mig miler de propostes sobre automatització i robòtica

Aprofitar les millors prestacions de cada tecnologia creant unes solucions híbrides que ajudin a impulsar la indústria cap a un estadi de més sostenibilitat i productivitat. Aquesta és una de les principals tendències que es pot percebre en la primera jornada d’Advanced Factories, el saló d’automatització, robòtica industrial i indústria 4.0 que ha engegat motors avui amb més de 560 firmes expositores i una previsió de superar els 27.000 visitants fins dijous, quan tancarà les portes.

Com ha passat en els altres esdeveniments tecnològics que s’han fet a les instal·lacions de Fira de Barcelona, la Intel·ligència Artificial (IA) ha guanyat molta presència i visibilitat, amb desenes d’empreses que l’utilitzen, de manera més o menys evident, en les seves propostes. I és que el futur passa per combinar les diferents solucions a l’abast per buscar una fórmula que s’adapti a les necessitat de cada empresa. A banda de la IA, la robòtica. la impressió 3D, la visió per computació i la internet de les coses són camps que continuen tenint molt recorregut en aquest sector.

El centre tecnològic Eurecat aprofita la fira per anticipar solucions híbrides en les quals ha estat treballant darrerament, relacionades amb l’estalvi d’aigua en els processos industrials, la recuperació i valorització de materials, els processos de control de la qualitat i la implementació de la robòtica col·laborativa, per posar alguns exemples.

“La indústria experimenta una profunda transformació que comporta oportunitats en els processos productius, els productes i els models de negoci, fruit d’aquesta hibridació de tecnologies”, explica Guillem Quintana, director de Desenvolupament de Negoci d’Eurecat.

En l’àmbit de la sostenibilitat, el centre tecnològic per primer cop una solució capdavantera en el camp de les tecnologies avançades de membrana per al tractament d’efluents, el funcionament de la qual permet la reducció en el consum d’aigua i l’aplicació de l’economia circular per filtrar i recuperar, al mateix temps, aigua i materials que es poden reutilitzar en els diferents processos de la cadena de valor industrial.

També destaca una solució híbrida per al sector tèxtil que combina la fotònica, l’Internet de les Coses i algorismes d’intel·ligència artificial per predir potencials defectes de manufactura en màquines de punt circulars de gran diàmetre i avisar el responsable de producció.

“La fabricació avançada en base a multitecnologia i multiprocés recolza les empreses en els seus reptes d’optimització de processos i manufactura, així com en l’obtenció de productes de més valor afegit amb nous sistemes més complexos, personalitzables i intel·ligents”, remarca el director de l’Àrea Industrial d’Eurecat, Xavier Plantà.

L’hora dels més petits

El responsable de l’organització de la fira, Víctor Blanc, assegura que l’Advaced Factories és una bona oportunitat per introduir la petita i mitjana empresa en aquesta mena de solucions. “L’empresa que no les adopti tindrà un cost més alt a nivell de producció”, pronostica. La fira també inclou ponències enfocades a àmbits com ara l’automoció, l’alimentació, el sector farmacèutic, el químico o l’energia verda, entre d’altres.

La fira també dona l’oportunitat a empreses innovadores locals per mostrar els seus productes. Per exemple, MTS Tech, d’Esparreguera, ha presentat un sistema per fer inventari de manera visual basat en un robot que transporta un dron, amb capacitat per moure’s pel magatzem fins una alçada de 20 metres i controlar les referències dels productes sense haver d’aturar l’activitat. Ikea ja ho està posant a prova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona