Economia

GIRONA

Les exportacions a la demarcació creixen un 87% en deu anys

Les exportacions de la demarcació de Girona han augmentat un 87% en els últims 10 anys i van superar el 2023 els 8.100 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie històrica. Ho ha anunciat aquest dimecres el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, en el marc de l’acte ‘ACCIO ON. Fem avui l’empresa del demà’.

Durant la seva intervenció, Castellanos ha assegurat que Girona compta amb “un teixit econòmic divers, amb comarques que tenen un pes industrial per sobre de la mitjana de Catalunya i amb molts actius en sectors com l’alimentació, els bens d’equip o la química”. El secretari ha subratllat el “molt bon comportament del sector exterior de les comarques de Girona, una demarcació que ha augmentat un 87% les exportacions en l’última dècada”.

Castellanos també ha destacat el fet que “Girona també ha ampliat la base d’empreses que exporten de manera recorrent, una de les proves més evidents de la competitivitat dels productes i serveis del teixit empresarial de la demarcació”. En aquest sentit, ha anunciat que actualment hi ha gairebé 1.300 empreses regulars gironines, un 20% més que fa 10 anys.

El secretari d’Empresa i Competitivitat ha explicat que, per països, els principals socis comercials de Girona són França, Itàlia, Alemanya, Portugal, la Xina, els Països Baixos i el Regne Unit. Pel que fa als sectors, destaquen les vendes a l’exterior de l’alimentació i les begudes, la maquinària i equips, les indústries químiques i els productes farmacèutics.

Suport al creixement empresarial

Durant l’acte, que ha servit per presentar els principals ajuts i serveis que l’agència posa a disposició de les empreses, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha donat a conèixer que el Govern, per mitjà d’ACCIÓ, destinarà enguany gairebé 100 milions d’euros en ajuts al creixement de les empreses catalanes, un 4,5% més que l’any passat. Castellanos ha assegurat que aquest 2024 “serà un any complex, amb disrupcions globals i una situació macroeconòmica que pot impactar en la competitivitat de les empreses catalanes” i que, en aquest context, “des del Govern i des d’ACCIO volem ser útils per a l’ecosistema empresarial” i “acompanyar-lo en tot el procés de transformació cap a un model de negoci sostenible, digital, innovador i tecnològicament disruptiu”.

Més suport a l’empresa catalana

Aquest 2024 les empreses catalanes poden accedir a una quinzena de línies d’ajut i més de 50 serveis amb l’objectiu de fomentar la seva reflexió estratègica, innovació, internacionalització, la incorporació de tecnologies digitals avançades i la lluita contra el canvi climàtic.

Durant la jornada s’han presentat els principals ajuts i serveis de l’agència per aquest 2024. En primer lloc, en l’àmbit de l’estratègia empresarial, s’ha destacat el programa Cupons a la competitivitat de l’empresa, mitjançant el qual s’oferiran fins a 20.000 euros per començar un procés de reflexió estratègica i definició d’un full de ruta en els àmbits de la internacionalització, la innovació, la captació de recursos europeus, la sostenibilitat o la digitalització. També s’ha presentat la iniciativa Noves Oportunitats de Negoci –un ajut de fins a 200.000 euros per definir o implementar projectes de canvi estratègic per diversificar-se sectorialment o impulsar nous segments de negoci– i s’ha subratllat la importància de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ per facilitar l’accés de les empreses catalanes als fons de la Unió Europea.

Pel que fa a la innovació destaquen línies com els Nuclis d’R+D, que amb ajuts de fins a 250.000 euros subvencionen projectes de recerca i desenvolupament amb un elevat risc tecnològic, o el servei d’Assessorament en propietat industrial i intel·lectual per protegir i registrar iniciatives innovadores. En paral·lel, les pimes catalanes també poden disposar dels programes ProACCIÓ 4.0 i el ProACCIÓ Green, que incentiven el desenvolupament de projectes tecnològics en els àmbits de la incorporació de tecnologies digitals avançades i la lluita contra el canvi climàtic, respectivament. Durant l’acte també s’han destacat iniciatives com el Programa Innovació Oberta que ofereix suport a iniciatives d’innovació disruptiva (fins a 25.000 euros), o l’Startup Capital, un ajut de 100.000 euros per empresa per garantir els primers mesos de vida de les startups tecnològiques.

En l’àmbit de la internacionalització, les empreses poden rebre assessorament i seguiment personalitzat per part de les 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món per començar o accelerar els seus projectes d’expansió internacional. A més, poden accedir a un ajut de fins a 60.000 euros per obrir noves filials a l’estranger o a una subvenció de fins a 15.000 euros per impulsar actuacions de promoció internacional en l’àmbit digital i presencial. A més, ACCIÓ posa a disposició del teixit empresarial català l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització per si les pimes han de superar algun obstacle en el seu procés d’internacionalització.

Per últim, amb l’objectiu de fomentar la inversió productiva a Catalunya, durant la jornada s’ha presentat la línia d’Alt Impacte, un ajut per a tota empresa amb seu a Catalunya o en procés d’establir-s’hi. Subvenciona la contractació de personal qualificat, la inversió en actius fixos o l’adquisició d’equipament per a centres d’R+D, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia