Economia

La consulta del 20-J convoca mig milió de persones a votar

Masllorenç completa els 44 municipis d'una quarta onada "metropolitana". Una entitat veïnal de Cornellà, pel no

El 20-J ja ha quedat perfilat. La quarta onada de consultes sobre la independència convocarà finalment a les urnes gairebé mig milió de persones (488.501 amb dret a vot) de 44 municipis de 24 comarques. L'últim a fer el pas ha estat Masllorenç, una petita població del Baix Penedès amb 387 electors, però la tònica d'aquesta onada és "metropolitana", com la va batejar ahir la Coordinadora, amb Mataró, Sant Feliu de Llobregat, Sant Boi i Cornellà com a principals ciutats.

"Són municipis molt poblats de l'anomenat cinturó roig, que semblaven impenetrables, però que el vot anticipat està demostrant que està sent similar al d'altres zones", va indicar el portaveu Uriel Bertran, en un acte que va voler escenificar la unitat de la Coordinadora més enllà de les discrepàncies per les dues iniciatives populars (IP) tramitades al Parlament, una per Bertran i l'altra per David Vinyals -no acceptada-, present ahir també a la taula d'oradors.

Amb el 20-J, la consulta ja haurà arribat a més de 500 municipis, més de la meitat del total de Catalunya, i previsiblement a més de 500.000 vots positius per la independència. A deu dies de la votació, les expectatives són altes i els actes es multiplicaran aquesta última setmana. Demà Cornellà és l'escenari de l'acte central de campanya, a les 20 h a la plaça de l'Església.

Primera en contra
Precisament a Cornellà, la Federació d'Associacions de Veïns és la primera entitat que defensa obertament el no a la independència des que es van iniciar les consultes al setembre. Fins ara els votants contraris al sobiranisme no havien tingut més paraigües que alguns partits polítics, però la societat civil o s'hi havia posicionat favorablement, majoritàriament, o havia obviat el debat. Aquesta entitat, que agrupa set associacions de veïns i té unes 11.000 famílies de sòcies, ha suposat una novetat en el moviment de les consultes, perquè a més no renega del referèndum.

"Pensem que tal com està preguntat inclina la resposta cap al sí, però sempre hem estat defensors de fer consultes als ciutadans i potenciar la democràcia participativa", explica la presidenta de la federació, Pura Velarde. "Defensem l'autonomia de Catalunya, el nou Estatut i més autogestió, però no creiem que la independència resolgui els problemes", afegeix Velarde, que té una visió federal de l'Estat. La federació ja ha començat a repartir octavilles amb un manifest, sortirà un article a la seva revista i defensarà la seva posició en debats previs al 20-J.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona