Economia

L'euríbor encareix les hipoteques en més de 225 euros anuals

L'indicador més utilitzat per calcular les hipoteques tanca el mes de gener en l'1,55%, la taxa més alta des del juny de 2009

L'euríbor puja per sisè mes consecutiu, després que a l'agost de 2010 trenqués la tendència de 22 mesos de descensos consecutius

L'euríbor, tipus d'interès al qual estan referenciades més del 80% de les hipoteques que es concedeixen a l'Estat espanyol, ha tancat el mes de gener en la cota de l'1,55%, fet que suposa un repunt de 0,318 punts respecte al nivell de fa un any (1,232%). A efectes pràctics, això es tradueix en un nou increment de les quotes hipotecàries d'uns 19 euros al mes i uns 226 euros anuals.

El mes ha estat marcat per una forta tendència alcista, especialment en la segona quinzena, que ha portat l'indicador a marcar nivells diaris que no arribava en 19 mesos (juny del 2009). En concret, a l'últim dia del mes l'euríbor ha encadenat el seu catorzè dia consecutiu de pujades i s'ha situat en la cota de l'1,644%.

Així doncs, l'euríbor ha pujat per sisè mes consecutiu en les quotes dels préstecs hipotecaris, després que a l'agost de 2010 l'euríbor va trencar la tendència de 22 mesos de descensos consecutius.

Amb la pujada de gener, un usuari que tingui una hipoteca mitjana de 120.000 euros, a 25 anys, amb un diferencial del 0,8% i de revisió anual, pagarà de mitjana al mes uns 529,32 euros, 18,83 euros més que fa un any, quan pagava 510,49 euros. Aquest augment de l'indicador eleva l'encariment anual fins a 225,96 euros.

En el cas que les hipoteques de revisió semestral, la pujada serà una mica inferior, ja que l'euríbor del mes d'agost --el que es pren com a referència-- se situava en l'1,421%. D'aquesta manera, els usuaris pagaran uns 10,5 euros més al mes.

L'encariment real que suposa la pujada de l'euríbor dependrà de l'import de les hipoteques, del tipus de revisió i del mes que es prengui com a referència. En qualsevol cas, els préstecs per adquirir un habitatge s'encariran perquè l'euríbor de 2011 està per sobre del registrat el 2010, a diferència del que passava l'any passat, quan l'indicador es trobava per sota dels nivells del 2009.

Les tensions al mercat de deute segueixen passant factura a tots els mercats, en especial, a l'interbancari. La desconfiança entre els bancs, la dificultat per finançar-se, la necessitat de major capital i l'alt preu que entitats i governs han de pagar per col·locar el seu deute és un còctel que finalment acaba repercutint en l'usuari, segons expliquen les organitzacions de consumidors.

A més, la possibilitat que el Banc Central Europeu (BCE) pugi els tipus abans del previst davant de les pressions inflacionistes ha introduït encara més tensió en la cotització d'aquest índex.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona