Economia

AGRICULTURA

Regsa comença les obres del canal Aldea-Camarles

La construcció del punt de captació, la canonada d'impulsió i la primera bassa de reg costaran 13,6 milions d'euros

Pallarès sosté que la retallada pressupostària no afectarà aquesta actuació

El canal de regadiu Aldea-Camarles ja no té marxa enrere. L'empresa pública Regsa ha començat les obres de construcció de la primera fase d'aquest projecte de regadiu que té concessió d'aigua des del 1927 però que no disposava de la infraestructura corresponent. Tot i que encara no es veuen màquines que hi treballin, l'empresa constructora Comsa i Regsa han signat el conveni que marca l'inici de les obres, uns treballs que hauran d'estar executats en el termini de quinze mesos. “Ara ja no hi ha dubtes que el projecte és creïble”, va manifestar el president de la Comunitat de Regants Aldea-Camarles, Joaquim Vilagrassa. Concretament, l'obra que s'abordarà consisteix en la construcció del punt de captació al riu, a la Font de Quinto, de la canonada d'impulsió i de la primera bassa de reg (després se'n faran tres més), i té un pressupost de 13,6 milions d'euros.

Regsa també ha tret a concurs una segona fase del projecte de regadiu amb un pressupost de 23 milions d'euros. Tot i la retallada pressupostària que el govern de la Generalitat està aplicant a tots els departaments, la retallada no afectarà aquest regadiu, i tampoc el canal Xerta-Sénia. “És una obra que es pot allargar en el temps per temes burocràtics i dificultats en les expropiacions, però no per la retallada pressupostària”, va manifestar el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, que precisament ahir es va reunir amb el president de la Comunitat de Regants Aldea-Camarles. Pallarès va destacar que l'Aldea-Camarles és una reivindicació de fa molt temps que finalment es comença a materialitzar. Pel que fa al Xerta-Sénia, el delegat del govern a l'Ebre fa uns dies es va reunir amb la comunitat de regants, que li va transmetre l'interès dels pagesos de la zona. “La voluntat del govern és continuar executant aquesta obra, perquè els pagesos tenen l'esperança de regar”, va dir. “El benefici d'un rec no arriba fins que l'acabes, no té sentit començar la captació i la impulsió i no continuar l'obra”, va afegir.

Pel que fa al canal Aldea-Camarles, afecta una àrea de 6.000 hectàrees dels municipis de l'Aldea, Tortosa, Camarles, l'Ampolla i el Perelló, on hi ha 2.300 propietaris, un 45% dels quals han manifestat el seu interès en el projecte, segons la comunitat de regants. El pressupost total de l'obra és de 102 milions d'euros.

LA DATA

1927
Es va aprovar
la concessió d'1,4 metres cúbics per segon d'aigua per al canal Aldea-Camarles.

Canvi de lloc del cartell contra el Xerta-Sénia

Unió de Pagesos (UP) i la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) van canviar ahir de lloc el cartell de rebuig al canal Xerta-Sénia, que fa un mes van col·locar a la carretera dels Reguers. UP ha rebut una notificació del servei de carreteres de la Diputació que els indica que el “cartell publicitari” és en una zona de domini públic i que no es pot “legalitzar”, i per això els insta a retirar-lo. “És un cartell reivindicatiu, no publicitari”, va dir el coordinador d'UP a l'Ebre, Joan Montesó. El polèmic cartell, que diu Estan fent aquesta obra per transvasar l'Ebre, era en una finca d'oliveres de la carretera TV-3422 i UP disposava del permís del propietari. I ahir el van traslladar al nucli urbà de la pedania dels Reguers, a la façana d'un habitatge. “Demanem disculpes si el cartell era massa a la vora de la carretera, però deia la veritat: estan fent aquesta obra per transvasar l'Ebre al País Valencià”, va assenyalar Paco Curto, membre de la PDE. Tant la PDE com UP reclamen una auditoria econòmica del Xerta-Sénia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.