Economia

Del tèxtil al turisme, en cent anys

La institució clou les celebracions del seu centenari amb la presentació del llibre ‘Cent anys d'economia a les comarques gironines'

L'any 1918, el sector tèxtil a les comarques gironines suposava un 56% del total del treball industrial de la demarcació. Gairebé cent anys després, el 2011, el que havia estat el principal protagonista de la revolució industrial catalana ha deixat l'hegemonia al sector de serveis i, més concretament, als més estretament vinculats amb el turisme: l'hostaleria i la restauració.

Aquesta és una de les evolucions detallades i analitzades al llibre Cent anys d'economia a les comarques gironines. Llibre commemoratiu del centenari de la Cambra de Comerç de Girona (1910-2010), que va presentar ahir a la tarda pel periodista i exdirector del Centre de Documentació de la Cambra, Narcís-Jordi Aragó. A la presentació del llibre, editat per la mateixa Cambra, també hi va ser present el president de la institució, Domènec Espadalé; el comissari del centenari, Jaume Fàbrega, i els autors de l'obra, Pere Sala, doctor en història i investigador en història de l'empresa; Joan Oliver, catedràtic d'economia de la UAB; Modest Fluvià, catedràtic d'economia de la UdG; Oriol Puig, llicenciat en dret i periodista, i Ricard Rigall, professor de la UdG.

Dades inèdites

El llibre commemoratiu és el resultat d'un exhaustiu treball d'investigació a partir de dades econòmiques inèdites que donen una visió clara de com ha evolucionat l'economia gironina en els darrers cent anys. Està estructurat segons les diverses parts de la història econòmica: de la primera industrialització a l'arrencada dels serveis (1860-1959); l'etapa de modernització de l'activitat productiva gironina (1960-1980), i el període 1979-2011, que tracta els anys posteriors a les crisis del petroli i finalitza amb l'actual crisi econòmica, iniciada el 2008. “No es tracta d'un treball endogàmic, de portes endins, sinó que hem intentat oferir una panoràmica àmplia de la història econòmica gironina en què es barregin les aportacions teòriques, les xifres i, fins i tot, les anècdotes més significatives”, afirma l'actual president de l'ens, Domènec Espadalé, en la introducció del llibre.

A més, l'estudi recull nombroses fotografies de les diferents èpoques, procedents tant d'arxius de la mateixa Cambra com d'altres institucions i particulars, les quals retraten clarament aquesta evolució en els diversos sectors i els diversos moments històrics que han viscut les comarques gironines.

El llibre, amb un total de 447 pàgines numerades, inclou al final quinze entrevistes a empresaris i professionals vinculats a la Cambra d'alguna manera, tres dels quals (Emili Caula Quintana, Antoni Hostench i Figueras i Miquel Esteba Caireta), segons recorda el mateix llibre, van morir poc després de col·laborar-hi.

LA DATA

24.06.1910
Un grup d'industrials i comerciants
gironins es van reunir per constituir la Cambra de Comerç de Girona.

LA FRASE

El llibre constitueix un bon compendi d'informació econòmica”
Domènec Espadalé
president de la cambra de comerç de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona