Economia

Desafiament a Rajoy

La UGT i CCOO repten amb la vaga un president que vol mantenir intacta la reforma al marge del seu seguiment

Creuen que el 29-M és una oportunitat perquè “passi alguna cosa”

Aguirre anima a gravar els piquets i penjar vídeos i fotos a les xarxes

Mariano Rajoy estava del tot convençut que la seva reforma laboral li costaria una vaga general perquè així ho va confessar a cau d'orella al seu col·lega finlandès, Jyrki Katainen, el 30 de gener. La magnitud de l'auguri, però, la tastarà avui. Davant d'un president espanyol que ahir enviava els alfils Montoro i Báñez a airejar que ni el seguiment massiu “no farà retrocedir el govern”, la UGT i CCOO mantenen el nervi del seu desafiament i esgoten al carrer l'últim cartutx per comprovar si la reforma laboral que abarateix l'acomiadament estenent el procedent de 20 dies pot ser suavitzada.

Si bé tant a Catalunya com a Madrid s'han pogut acordar la quota de serveis mínims, especialment en transport, ho hi ha consens en vuit comunitats, entre les quals el País Basc. Conscients que el text de la reforma laboral desperta ganes de protesta que potser la por esmorteeix, els líders de la UGT i CCOO van augurar “una gran vaga general malgrat la por i la resignació”. El repte té una doble mesura: en base al percentatge d'aturada en l'horari laboral i en base als manifestants que a les sis de la tarda apleguin a les grans ciutats darrere una pancarta amb el lema “Ho volen espatllar tot”.

Si bé a La Moncloa la consigna era de treure importància a les rèpliques per no acabar d'engrescar a fer vaga els treballadors que dubtin, ahir el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va voler exhibir la seva inflexibilitat passi el que passi, i el ministre d'Economia, Luis de Guindos, fins i tot es va referir al recurs a la vaga com “una cosa antiga” en el mercat de treball. “Que és innovador? El model especulatiu de Lehman Brothers on no fa gaire era directiu De Guindos?”, es va preguntar fent mofa i recollint el guant el líder de la UGT, Cándido Méndez.

Des de CCOO, Ignacio Fernández Toxo opinava que el 29-M era viscut per “alguns sectors pròxims al govern” com un “trauma”. Secundar l'aturada, per Méndez, és “la renúncia a la resignació”. “És una oportunitat perquè passi alguna cosa i perquè el govern demostri que no és un govern tecnocràtic elegit per l'FMI, com en altres llocs”, afegia el secretari general de la UGT. A la patronal Cepyme, Jesús Terciado temia “piquets més coactius que informatius”.

La nota de color la va signar Esperanza Aguirre, presidenta de Madrid, que animava els treballadors a “gravar qualsevol acte de violència o coacció dels piquets i penjar vídeos i fotos a les xarxes socials”.

7
vagues generals
ha viscut l'Estat: quatre amb el PSOE (1988, 1992, 1994 i 2010) i tres amb el PP (1997, 2002 i 2012).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona