Economia

Rajoy: “Hem evitat la intervenció del regne d'Espanya”

El president espanyol explica que marxa a veure l'Eurocopa “després de solucionar la situació”

Mariano Rajoy evita la paraula ‘rescat' i qualifica “això d'ahir” de “línia de crèdit” a les entitats financeres

Un dia després, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut aquest diumenge en roda de premsa per valorar positivament l'acord de l'Eurogrup per fer un préstec de fins a 100.000 milions d'euros als bancs espanyols, una mesura, ha dit, que enforteix la “credibilitat al projecte europeu” i la “solidesa del sistema financer”. Segons Rajoy tot plegat és gràcies a les reformes que ha impulsat el seu executiu perquè “si no haguéssim fet el que hem fet en aquests cinc mesos el que s'hagués plantejat ahir era la intervenció del regne d'Espanya”. A més, ha dit que la “línia de crèdit” oberta al sector financer “no afecta en absolut al dèficit públic” ni tampoc els plans del govern, que “no es canvien en absolut”.

Així doncs, després que aquest dissabte ho fes el ministre d'Economia, Luis de Guindos, Rajoy ha comparegut a la sala Tapissos de La Moncloa, que normalment s'escull per a ocasions especials, per esvair qualsevol mena de dubte sobre el caràcter d'aquest rescat que ha preferit denominar com una “línia de crèdit” a la banca espanyola i que és una “bona notícia” per a l'Estat i per a Europa.

“Ahir va guanyar la credibilitat del projecte europeu, el futur de l'euro, la solidesa del sistema financer i la possibilitat que torni a fluir el crèdit a les famílies, emprenedors, les pimes i empreses per mantenir i crear empreses i crear ocupació”, ha assegurat Rajoy abans d'afirmar que el préstec acordat aquest dissabte forma part del “pla global” de sanejament de l'economia del seu executiu.

I és que, contra la valoració que fan els socialistes espanyols, Rajoy ha tret pit i ha assegurat que si la situació actual és la que és i no una intervenció de l'Estat, com ha passat a Grècia i Itàlia, és precisament per aquest pla de reformes que el seu govern ha posat en marxa des que va arribar a La Moncloa. “Si no haguéssim fet en aquests cinc mesos el que hem fet el que s'hagués plantejat ahir era la intervenció del Regne d'Espanya, però com que portem cinc mesos fent els deures el que es va acordar ahir va ser l'obertura d'una línia de crèdit europea amb objectiu de recuperar la solvència i aconseguir el crèdit”, ha asseverat.

Amb tot, ha admès que la situació econòmica “era i segueix essent molt delicada” i que encara cal “un gran esforç per sanejar el deute”. “Ja s'han pres decisions importants, ja s'han fet i seguirem fent reformes estructurals per crear ocupació, i ara estem en ple procés de reestructuració del sistema financer”, ha anunciat. Per aquest motiu ha aprofitat la seva compareixença per demanar que es tingui “visió de conjunt” i ningú es perdi en els “laberints”.

“En aquest procés de recuperació de la credibilitat és fonamental el comportament exemplar i la maduresa que estan mostrant tots els espanyols”, ha dit, perquè “vivim una situació molt difícil però el govern està adoptant les decisions que calen i vull agrair els espanyols que entenguin aquestes decisions dures, difícils i complicades però imprescindibles”.

Nega que afecti el dèficit

En contra del que es va desprendre de la roda de premsa d'aquest dissabte amb Luis de Guindos, el president espanyol ha estat taxatiu a l'hora d'assegurar que el préstec de fins a 100.000 milions al FROB perquè aquest el destini a la banca “no afecta en absolut” el dèficit públic. A més, ha recordat que l'acord de l'Eurogrup no porta implícita cap condició macroeconòmica i que, per tant, “no canvia en absolut” els plans del seu govern.

Davant les reiterades preguntes sobre si els interessos que haurà de pagar el FROB per aquests diners aniran a parar al dèficit, fonts de La Moncloa han assegurat que la banca rebrà els fons amb un interès superior al que ha de pagar l'organisme que regularà els préstecs, i que, per tant, l'Estat hi acabarà fent negoci i tota l'operació no afectaria el dèficit de l'Estat.

De “rescat” a “línia de crèdit”

El president espanyol no ha volgut entrar en el que ha titllat de “debats nominalistes” sobre com definir l'acord de l'Eurogrup i el préstec a la banca espanyola, però sí que ha estat taxatiu assegurant que no té “res a veure amb la situació d'altres països” que han estat rescatats o intervinguts, i ha apuntat que el que s'ha acordat és “una línia de crèdit” a les entitats financeres espanyoles.

Malgrat totes les veus de l'escena internacional que en les últimes setmanes i dies han anat apuntant a la possibilitat que l'Estat demanés un rescat per a la seva banca, Rajoy ha assegurat aquest diumenge que “ningú l'ha pressionat”. Més encara. Segons el president espanyol, qui ha pressionat ha estat ell demanant la “línia de crèdit” per resoldre “un problema important”.

El president espanyol també ha justificat que divendres, en roda de premsa, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, afirmés que el seu govern no adoptaria cap decisió sobre el rescat fins a tenir els informes dels avaluadors independents contractats per La Moncloa, que encara no han arribat. “El que passa és que aquestes coses es fan així. Les negociacions ni es televisen ni es radien” i “a vegades ens pregunten coses que no s'han d'explicar perquè afecten el conjunt de la negociació”, ha dit.

En aquest context, Rajoy ha reiterat que té previst assistir aquest vespre al partit que la selecció espanyola disputa a l'Eurocopa de Polònia contra Itàlia. Segons ha explicat, si la situació “no hagués estat resolta” no hi hagués anat, però s'ha resolt i “la selecció espanyola s'ho mereix”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona